Заев: Уверен съм, че ще се намери решение на въпроса с България до края на декември

https://crimesbg.com/po-sveta/zaev-uveren-sam-che-shte-se-nameri-reshenie-na-vaprosa-s-balgariya-do-kraya-na-dekemvri/46535 Crimesbg.com
Заев: Уверен съм, че ще се намери решение на въпроса с България до края на декември
 

 


 

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази днес увереност, че е възможно да се намери решение на спора с България до края на декември, защото, както подчерта, различията помежду ни не са толкова големи и имаме задължението да се отворим към бъдещето, а не да бъдем заседнали в миналото, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

„Никога не съм виждал така настойчиви канцлера Ангела Меркел и президента Еманюел Макрон, да бъдат прецизни, да бъдат ясни, разговряйки и с мене, и с президента Румен Радев за следващата стъпка напред в тази посока“, каза Заев в отговор на журналистичеески въпрос видял ли е искрен опит у Меркел и Макрон за решаване на спора с България.

 

 

 

Приетата вчера декларация е прецизна, говори за разширяването с всички подробности, така прецизна беше и през 2003 г. на Солунската среща, подчерта Заев и изрази благодарност за всички приети досега декларации в София, Загреб и на другите срещи на високо равнище на ЕС в изминалия период от 18 години.

„Тази прецизна декларация, приета вчера от Европейския съвет на срещата за Западните Балкани, само на лист хартия не означава нищо за нас като Северна Македония, нито за Албания, нито, смятам, и за останалите четири страни на Западните Балкани. Затова трябва да ги има на дело, затова напомням, че наша главна стратегическа аспирация и цел е ЕС и пълноправното членство в съюза“, каза Заев на пресконференция.

Запитан за изявлението на външния министър Буяр Османи, че включването на българите в конституцията на Македония не е пречка, но Македония не може да иска реципрочност от България в това отношение, премиерът Заев отговори, че включването на българите в конституцията, на македонски граждани с етническо самоопределение като българи, абсолютно никога не е било проблем в Македония и не вярва и сега да е проблем да бъдат добавени.

Но това, разбира се, не означава, че в момента трябва да отворим конституцията за тези въпроси. Вярвам, че ще бъде достатъчно за България, ако иска това от аспект на преговорния процес, който водим, каза Заев.

 

 

/РА/

 

 



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.