Зам.-министър Катинов: „Капитан Андреево“ е най-натовареният граничен пункт в Европа

https://crimesbg.com/regionalni/zam-ministar-katinov-kapitan-andreevo-e-nay-natovareniyat-granichen-punkt-v-evropa/45913 Crimesbg.com
Зам.-министър Катинов: „Капитан Андреево“ е най-натовареният граничен пункт в Европа
 

 


 

В рамките на Словенското председателство на Съвета на ЕС, днес на ГКПП „Капитан Андреево“ се проведе работно посещение на посланиците на държавите членки на ЕС. В него участваха и представители на Международния център за развитие на миграционната политика, съобщиха от МВР.

Форматът предоставя възможността Министерството на вътрешните работи да представи дейностите, които България изпълнява като отговаряща за сигурността на външната граница на ЕС, както и усилията, които страната ни полага за противодействие на нелегалната миграция.

 

 

 

Тук сме, за да покажем солидарност и подкрепа към това, което България прави за нашата обща сигурност, отбеляза Н.Пр. Анжей Франгеш, посланик на Словения в България. Граничната сигурност и противодействието на нелегалната миграция са пряко свързани с европейската сигурност, посочи зам.-министър Венцислав Катинов. Той уточни, че ГКПП „Капитан Андреево“ е най-натовареният в Европа и втори по натовареност в света граничен контролно-пропускателен пункт. Отворени сме да представим организацията, която сме създали и усилията, които полагаме като страна на първа линия. По думите му ситуацията на границата е динамична, но остава под контрол. Той припомни и високата оценка за работата на ГД „Гранична полиция“, която даде при посещението си у нас изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фабрис Лежери.

По време на организираната дискусия директорът на ГДГП главен комисар Деян Моллов предостави актуална информация за миграционната обстановка и предизвикателства, пред които страната ни е изправена в контекста на наблюдавания засилен миграционен натиск през последните месеци. Анализ по темата представи и ръководителят на програмата за гранично управление и сигурност в МЦРМП Борут Ержан.

Гостите посетиха и Тристранния център за митническо и полицейско сътрудничество и се запознаха на място с осъществяваното всекидневно взаимодействие. Те посетиха участъка от „зелена граница“ с прилежащото инженерно-техническо преградно съоръжение.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.