Заплаха от нови санкции надвисва над Русия заради отравянията на Скрипал и Литвиненко

https://crimesbg.com/po-sveta/zaplaha-ot-novi-sankcii-nadvisva-nad-rusiya-zaradi-otravyaniyata-na-skripal-i-litvinenko/44712 Crimesbg.com
Заплаха от нови санкции надвисва над Русия заради отравянията на Скрипал и Литвиненко
 

 


 

Нов скандал избухна в отношенията между Русия и Великобритания. Той е свързан с две престъпления от близко минало – отравянията на Сергей Скрипал и Александър Литвиненко. По отношение на първия Скотланд Ярд обвини нов руски гражданин на Руската федерация, Денис Сергеев. А Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) официално призна руските власти за отговорни за убийството на Литвиненко. Като се има предвид, че Москва не възнамерява да се съгласи и с двете решения, се оказва че заплахата от нови санкции надвисва над Русия пише вестник “Независимая газета“, цитиран от агенция „Фокус“.

Искът към ЕСПЧ е подаден от вдовицата на Александър Литвиненко Марина (след като получи политическо убежище във Великобритания, й беше издаден паспорт под името Мария Анна Картър). На нея, според присъдата на съда, руската държава трябва да плати 100 хиляди евро плюс 22 хиляди евро като обезщетение за съдебни разноски. Но решението в Страсбург по същество е успехът на британското правосъдие.

 

 

 

ЕСПЧ по същество потвърди заключенията, достигнати от Върховния съд на Лондон през 2016 г. след разследване: бившият служител на ФСБ Александър Литвиненко е бил отровен на 1 ноември 2006 г. по указание на държавните власти на Русия. Освен това ЕСПЧ посочи за преки извършители на престъплението същите хора като британците: Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун.

Съдът посочи, че руските власти не са доказали, че са провели ефективно разследване на отравянето на Литвиненко. ЕСПЧ, се твърди в присъдата, е получила само кратко описание на разследващите действия, предприети от Главната прокуратура на Руската федерация, и нищо повече. „Съдът намери за установено извън разумното съмнение, че убийството е извършено от Луговой и Ковтун“, се казва в документа. В него се отбелязва, че и двамата нямат лични мотиви за убийството на Литвиненко, не могат сами, без помощта на държавата, да получат полоний, с който, както реши британският съд, е бил отровен руснака. Съответно ЕСПЧ заключи, че зад престъплението стои руската държава. От седемте съдии само един изрази различно мнение по присъдата.

Това беше Дмитрий Дедов, представителят на Руската федерация в ЕСПЧ. По-специално той изрази съмнения относно легитимността на констатациите на британското разследване.

Във всеки случай няма да има промяна в статута на Ковтун и Луговой, които британците обвиняват за убийството на Литвиненко. Те ще останат в Русия и няма да признаят решението на ЕСПЧ.

„Считам, че това решение е абсолютно политически предубедено и няма нищо общо с каквато и да законност. Затова съм много скептичен по отношение на това решение и го считам за възможно най -идиотско и подкопаващо репутацията на ЕСПЧ ”, каза Луговой. Прес -секретарят на руския президент Дмитрий Песков даде да се разбере, че Руската федерация няма да плаща сумите, присъдени с решението на ЕСПЧ. „Не сме готови да се вслушваме в подобни решения“, цитира думите му Интерфакс.

Песков има законови основания за подобни изявления. Русия е единствената държава, която е член на Съвета на Европа, чието законодателство предвижда възможност за неизпълнение на решения на ЕСПЧ. Друго нещо е, че в този случай са възможни не правни, а политически последици за Русия.

Действията на британските власти свидетелстват за факта, че те ще се случат. В деня на присъдата на ЕСПЧ те обявиха, че има трети обвиняем по делото за отравяне в Солсбъри през 2018 г. на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал. В допълнение към Александър Петров и Руслан Боширов (британските правоприлагащи органи твърдят, че под тези имена се крият служителите на ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига) бяха повдигнати обвинения и срещу Денис Сергеев, който според обвинението е бил във Великобритания с документи на името на Сергей Федотов . Това име вече е споменато в пресата няколко пъти. По -специално, през 2019 г. в съвместно разследване на редица медии, включително германския Spiegel, се твърди, че Сергеев би могъл да е замесен в отравянето на българския бизнесмен Емилян Гебрев през 2015 г. Въпреки това, за първи път във Великобритания, той беше официално обвинен задочно.

Иван Володин, съветник-посланик на руското посолство във Великобритания, беше извикан в британското външно министерство. Същевременно британският премиер Борис Джонсън публично изрази искане към руските власти. „Ние вярваме, че всички заподозрени трябва да бъдат предадени на (Великобритания – НГ) за въздаване на правосъдие“, каза той в интервю за Sky News. Трябва да се отбележи, че между двете страни няма договор за екстрадиция. Съответно Москва може да предаде заподозрените само по собствено желание, което не се очаква.

Освен това Обединеното кралство е в ново правно положение за себе си. Тя вече не е член на ЕС. Затова Лондон изгражда своя собствена „мрежа от санкции“, която сега може да наложи самостоятелно. 

Превод и редакция: Юлиян Марков

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.