Заради рекорди в цените Румъния може да сложи таван на стойността на енергията

https://crimesbg.com/po-sveta/zaradi-rekordi-v-cenite-rumaniya-mozhe-da-slozhi-tavan-na-stoynostta-na-energiyata/46498 Crimesbg.com
Заради рекорди в цените Румъния може да сложи таван на стойността на енергията
 

 


 

Румъния може да постави таван на цените на енергията, заяви днес румънският президент Клаус Йоханис, цитиран от телевизия Диджи 24. Йоханис каза, че е поискал устойчиви решения на европейско равнище относно скока на цените на енергията, така че той да не доведе до взрив на всички цени на европейско равнище, предава БТА.

„Никой не е очаквал да имаме тези фантастични увеличения на цената на газа“, посочи румънският президент. „Точно поради тази причина исках да обърна внимание на европейските власти, че трябва да действаме бързо и заедно. Имах дълъг разговор с Урсула фон дер Лайен, когато тя дойде в Румъния, и имах дискусия по този въпрос и на срещата на върха в Словения. Успяхме, заедно и с други, които са също така разтревожени, да поставим този въпрос във фокуса на внимание на Комисията, която прие да подготви набор от оценки и мерки, които ще обсъдим в края на месеца“, каза румънският президент.

 

 

 

До тогава, по думите му, министрите на енергетиката ще обсъдят тези мерки. „Тъй като те трябва да бъдат съгласувани и договорени, няма да бъде възможно вземането на мерки много бързо“, отбеляза Йоханис. Затова, според него, „една от възможните мерки е поставяне на таван (на цената на енергията) – мярка, която може да ни преведе през зимата, докато се приложат други мерки, защото има нужда от широк набор мерки, за да не се стигне до генерализиран взрив на цените в европейските икономики“.

Изпълняващият длъжността премиер Флорин Къцу също каза, че поставянето на таван на цените на енергията в Румъния ще бъде одобрено на първото заседание на правителството, след като се разреши политическата криза.

Цената на бензина в Румъния достигна рекордно за последните 7 години равнище, след като растеше постоянно от началото на годината, съобщава още Диджи 24. Цената на дизеловото гориво също расте постоянно тази година и неотдавна достигна рекордно равнище за последните три години.

Средната цена на бензина в Румъния на 6 октомври е била 6,09 леи за литър (едно евро се разменя за 4,95 румънски леи).

Последният път, когато цената на бензина скочи толкова, бе на 23 юли 2014 г., когато литър бензин се продаваше за 6,39 леи, сочат данни на в. „Зиарул финанчиар“.

Дизеловото гориво се продава средно на цена над 6 леи за литър през последните дни. За последен път цената на дизела бе скочила през 2018 г. На 20 октомври 2018 г. литър дизелово гориво струваше 6,09 леи.

В момента в Букурещ най-евтиният бензин струва 5,99 леи за литър, а най-евтиният дизел – 6,02 леи за литър.

 



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.