Здравното министерство предлага имуноглобулините да се плащат от държавата

https://crimesbg.com/regionalni/zdravnoto-ministerstvo-predlaga-imunoglobulinite-da-se-plashtat-ot-darzhavata/45032 Crimesbg.com
Здравното министерство предлага имуноглобулините да се плащат от държавата
 

 


 

Министерството на здравеопазването /МЗ/ предлага имуноглобулините за лечение на лупус еритематодес да се заплащат с публични средства. Това е записано в доклада от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, в който той е посочил мотивите за предложеното допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Проектът е публикуван за едномесечно обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на здравеопазването.

 

 

 

Употребата на лекарствени продукти, извън условията на разрешението за употреба /off-label употреба/, е указана в законодателството ни, като лечението с такива продукти се осъществява само по изключение, при липса на алтернатива за конкретен пациент и само в интерес на неговото здраве и под контрола на лекар, който носи цялата отговорност за това.

В закона изрично е посочено, че лекарствен продукт, прилаган извън условието на разрешението за употреба, не се заплаща с публични

средства, е припомнил в доклада си министър Кацаров. Предложението на министър Кацаров е да бъде създадено изключение от тази забрана за лекарствени продукти, получени от човешка кръв или човешка плазма /имуноглобулини/, тъй като цената им е много висока и поради тази причина пациентите нямат достъп до лечение с тях, допълни БТА.

За лечението на нуждаещите се от съответните имуноглобулини ще са необходими допълнителни средства от държавния бюджет за 2022 г. в размер на 16 400 000 лв. годишно, е посочил още в доклада си министър Кацаров.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.