„Златна обувка“ за голмайстора Мартин Камбуров, но не от „Франс футбол“

https://crimesbg.com/obshtestveni-temi/zlatna-obuvka-za-golmaystora-martin-kamburov-no-ne-ot-frans-futbol/45238 Crimesbg.com
„Златна обувка“ за голмайстора Мартин Камбуров, но не от „Франс футбол“
 

 


 

Идеята е на кмета на Стара Загора Живко Тодоров

Със заповед на кмета Живко Тодоров голмайсторът на България за всички времена Мартин Камбуров, нападател на „Берое“, беше удостоен с Почетния знак на община Стара Загора, както и със специално изработена златна обувка. Тя е подобна на обувката на Петър Жеков от 1969 г., чийто рекорд по голове Камбуров надмина. Жеков е първият българин, носител на приза „Златната обувка“, който преди 52 г. се присъждаше от специализирания вестник „Франс футбол“ на голмайсторите на Европа. Днес паметник на тази обувка се издига в родното село на футболиста Книжовник, Хасковско.

 

 

 

Обувката на Камбуров е изработена по поръчка на община Стара Загора от столична фирма за спортни трофеи. Неин собственик е бившият футболен съдия Детелин Баялцалиев.

Зам.-кметът на Красимира Чахова връчи отличията на Мартин Камбуров минути преди първия съдийски сигнал на футболната среща между ПФК „Берое“ и ПФК „Арда“. Двубоят се проведе снощи на градския стадион в Стара Загора и завърши с равенство 1:1.

Камбуров беше обявен за голмайстор на България за всички времена с отбелязаните от него вече 254 гола в елитния футбол. Престижното отличие му беше присъдено за съществен и значим принос за развитието на общината и заслуги към нейните граждани.

Нападателят беше награден още от Българския футболен съюз и от ръководството на „Берое“.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.