Зоран Заев: През декември очаквам „зелена светлина“ от България

https://crimesbg.com/po-sveta/zoran-zaev-prez-dekemvri-ochakvam-zelena-svetlina-ot-balgariya/45301 Crimesbg.com
Зоран Заев: През декември очаквам „зелена светлина“ от България



„Аз, моите деца и моите родители сме учили, че Втората световна война е започната под организацията на нацистка Германия, към която се присъедини нацистка Италия, а след това и други страни. Вярно е, че тогава се е присъединила и нацистка България, и тук не трябва да има дилема. Но, това е била нацистка България, която не е същата като сегашна Република България“, каза премиерът на РС Македония Зоран Заев на пресконференция днес, коментирайки идеята му за премахване на термина „български окупатори“ от учебниците и паметниците.

Заев уточни, че не става въпрос за „никакво триене на историята“ и допълни, че тогава България е приела да влезе в пакта на фашистките страни, а Македония – да се присъедини към антифашистките сили.

„Фашизмът остава и няма да бъде отстранен от нито един паметник. Всички знаем нашето минало, горчивините и предателствата. Но, от нас зависи дали ще стиснем зъби и ще влезем в Европа, давайки шанс на идните генерации“, каза премиерът..



Той изтъкна, че очаква зелена светлина от България през декември тази година.

„Най-скоро в декември тази година очакваме зелена светлина от България и тогава ще можем да направим следващата крачка. Всичко, което ще се постигне като договореност и се поеме като задължение, ще бъде паралелно провеждано, като получим поддръжката“, допълни Заев и отново подчерта, че според него България била нарушила член 2 от Договора за добросъседство, според който България трябвало да поддържа Македония по пътя й към ЕС.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.