Изкуственият интелект улеснява живота

https://crimesbg.com/regionalni/izkustveniyat-intelekt-ulesnyava-zhivota/45145 Crimesbg.com
Изкуственият интелект улеснява живота
 

 


 

От 10 до 13 септември Пекин бе домакин на Световната конференция по роботика. На нея бяха показани последните технологии в сферата, а посетителите имаха възможност да видят техни демонстрации в множество сценарии, съобщава Радио Китай.

На конференцията участваха 110 компании и бяха представени повече от 500 продукта в три категории – индустриални, сервизни и роботи за специални услуги. Имаше също и зала за иновации, а различните роботи показаха своите „таланти“

 

 

 

Изкуствен интелект помага за сортиране на отпадъци

Представете си контейнер за отпадъци, който питате какъв вид е това, което смятате да изхвърлите в него. Сигурно звучи като фантастика, но всъщност е напълно реално интелигентно решение за привържениците на разделното събиране на отпадъци, което посетителите на конференцията можаха да видят и тестват. Контейнерът е оборудван с интерактивна гласова система, която отговаря на въпроси за вида отпадъци, които се изхвърлят в него и отваря капака на съответното отделение.

Робот майстор-готвач

Независимо от малкия си размер робот майстор-готвач показа завидни умения. Изкуственият интелект, който го управлява, е с вградени над 3000 рецепти. Клиентът просто трябва да потърси името или да попита робота, след което той показва списък със съставките и приготвя ястието според него или модифицирано според вкуса на конкретния човек.

Хирургически робот

Със застаряването на населението търсенето на приложения за медицински роботи постоянно се увеличава. Световната конференция по роботика тази година се фокусира именно върху такива машини, като един от хитовете бе специализиран робот, който извършва прецизни хирургични операции, главно в гинекологията и гръдната хирургия. Според разработчикът му, той може да извърши самостоятелно лапароендоскопска операция с минимални белези за пациента.

На конференцията бяха показани също роботи-пожарникари, които използват 5G технология, патрулни роботи, устойчиви на свръхниски температури, както и такива за обезвреждане на взривни устройства.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.