Изравнена надпревара за кмет на Берлин

https://crimesbg.com/po-sveta/izravnena-nadprevara-za-kmet-na-berlin/45532 Crimesbg.com
Изравнена надпревара за кмет на Берлин
 

 


 

 

Надпреварата между Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и Зелените на изборите за регионален парламент на провинция Берлин е силно оспорвана. Резултатът между тях е почти равен, показват проучвания екзит пол на радио Ер Бе Бе и телевизия Цет Де Еф, предаде ДПА.

 

 

 

Кандидатът на ГСДП за кмет на столицата Франциска Гифай се очаква да вземе между 21,5 и 23 процента, а Бетина Яраш от Зелените – 22-23,5 процента.

Берлин понастоящем се управлява от коалиционно правителство на ГСДП, крайнолявата партия „Левите“ и Зелените. Според проучванията екзит пол чисто математически тази коалиция отново е възможна.

Гифай обаче засега оставя този въпрос отворен.

Досегашният кмет на Берлин Михаел Мюлер от ГСДП реши да не се кандидатира отново за регионалния парламент. Това остави отворена надпреварата за следващ кмет на града с традиционно ляв електорат, отбелязва ДПА.

Самият изборен ден в Берлин беше белязан от грешки и много видове гласувания.

Изборните книжа за две избирателни секции бяха изпратени на неправилно място, което наложи временно двете секции да бъдат затворени. В други две секции в центъра трябваше да бъде викана пожарната, за да ги отключи, тъй като електронната им система за заключване се беше развалила, и секционните комисии не можаха да влязат навреме, предава БТА.

Избирателите трябваше да чакат и на дълги опашки, най-вече заради противоепидемичните мерки. Избирателна секция в центъра съобщи, че се е чакало по над два часа.

Допълнителни трудности създадоха и многото видове гласуване, в които избирателите трябваше да вземат участие в днешния изборен ден.

Освен федерални и регионални избори в германската столица имаше и 12 избора за районни власти, а също и референдум за отчуждаване на недвижими имоти от големите брокерски компании в германската столица.

Тези, които са останали на опашки след края на изборния ден, ще могат да упражнят правото си на вот.

В Берлин има 2257 избирателни секции, а право на глас на изборите за регионален парламент имат около 2,45 милиона избиратели. Броенето на гласовете ще започне, когато затворят всички избирателни секции.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.