Илхам Алиев пред ООН: Армения трябва да приеме, че мирът няма алтернатива

https://crimesbg.com/po-sveta/ilham-aliev-pred-oon-armeniya-tryabva-da-prieme-che-mirat-nyama-alternativa/45358 Crimesbg.com
Илхам Алиев пред ООН: Армения трябва да приеме, че мирът няма алтернатива
 

 


 

Азербайджанският президент Илхам Алиев направи послание от трибуната на ООН, в което заяви, че Армения трябва да приеме, че мирът няма алтернатива. В своята реч на годишната обща дискусия на 76 -ата сесия на Общото събрание на ООН  Алиев заяви, че миналата година Армения е била победена на бойното поле и Азербайджан е сложил край на окупацията.

„В продължение на около 30 години Армения държа под окупация почти 20 процента от територията на страната ни. Окупацията беше придружена с

всеизвестни военни престъпления и престъпления срещу човечеството“,

добави той.

 

 

 

Съветът за сигурност на ООН прие четири резолюции, които изискваха

незабавно, пълно и безусловно изтегляне на арменските въоръжени сили

от окупираните територии на Азербайджан. Тези резолюции, както и

всички други подобни решения, приети от съответните международни

организации, обаче бяха пренебрегнати от Армения.

Със своето отношение и действия по време на конфликта Армения демонстрира, че единствената й цел е да запази статуквото и да затвърди окупацията. Азербайджан сам наложи изпълнението на гореспоменатите резолюции на Съвета за сигурност на ООН, вероятно това е първият такъв случай в света след създаването на ООН. Азербайджан разреши конфликта и възстанови териториалната си цялост и историческата справедливост. Конфликтът в Нагорни Карабах остана в миналото. 

След приключването на конфликта Азербайджан заяви своята готовност да премине към и демаркация на границата между Азербайджан и Армения и да започне преговори за мирно споразумение с Армения, основано на взаимно признаване на суверенитета и териториалната цялост на двете страни.

Подобно споразумение би превърнало нашия регион в регион на мир и

сътрудничество. Все още обаче не сме видели положителна реакция от

страна на Армения по отношение на нашето предложение.

„Армения трябва да направи избор между регионалното сътрудничество и незаконните и необосновани териториални претенции към съседите си. Международната общност също трябва да изиграе своята положителна роля в това отношение и да призове Армения да осъзнае, че мирът няма алтернатива. Всички действия, пряко или косвено подкрепящи реваншизма и военизирането в Армения, трябва да бъдат прекратени”, заключи президентът Илхам Алиев.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.