Илхан Кючюк: Западните Балкани не се нуждаят от ескалация на напрежението, а от стабилност и надеждна европейска перспектива

https://crimesbg.com/regionalni/ilhan-kyuchyuk-zapadnite-balkani-ne-se-nuzhdayat-ot-eskalaciya-na-naprezhenieto-a-ot-stabilnost-i-nadezhdna-evropeyska-perspektiva/46332 Crimesbg.com
Илхан Кючюк: Западните Балкани не се нуждаят от ескалация на напрежението, а от стабилност и надеждна европейска перспектива
 

 


 

Евродепутатът на ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк бе домакин на кръгла маса с посланиците на страните от Западните Балкани в Брюксел, броени дни преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе в Бърдо, Словения на 6 октомври.

 

 

 

При обмяната на мнения за процеса на присъединяване с дипломатите и евродепутати от групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент, Кючюк изрази безпокойство от нарастващото напрежение между Сърбия и Косово.

„Притеснени сме от неотдавнашната ескалация на границата между Косово и Сърбия. Западните Балкани не се нуждаят от напрежение и несигурност , а от стабилност и надеждна европейска перспектива. За Белград и Прищина е жизненоважно да проявят сдържаност и да участват в конструктивен диалог. Тези дни вече видяхме случаи на насилие и отговорността е на вземащите решения политици да избягват по-нататъшна ескалация.“, заяви Кючюк.

По време на събитието бе повдигнат въпросът и за отношенията между България и Северна Македония и възможността за разрешаване на спора в най-кратък срок. Кючюк коментира ситуацията и изрази оптимизъм, въпреки че и двете държави се намират в предизборна ситуация.

„Очаквам България и Северна Македония да намалят напрежението, да насърчат регионалната стабилност и да си сътрудничат, за да постигнат най-накрая всеобхватна и правно обвързваща пътна карта за нормализиране на техните отношения и за започване на преговорния процес. Все още има възможност до края на тази година да имаме позитивен развой, но за целта е необходимо двете страни да проявят политическо лидерство и решителност.“, категоричен е съпредседателят на АЛДЕ.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.