Инспектират Чепеларе за европейски град на спорта през 2022 г.

https://crimesbg.com/obshtestveni-temi/inspektirat-chepelare-za-evropeyski-grad-na-sporta-prez-2022-g/45973 Crimesbg.com
Инспектират Чепеларе за европейски град на спорта през 2022 г.
 

 


 

 

 

 

 

Oфициална делегация от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта /ACES/ ще посети Община Чепеларе в сряда, 29 септември, съобщава фейсбук профилът на родопския град.

В Зеленото сърце на България идват лично президентът на ACES Europe Жан Франческо Лупатели и генералният секретар на организацията Хуго Алонсо. От българска страна делегати са Анатоли Илиев и Дамян Диков от ACES Bulgaria. Двамата имат значителни заслуги София да носи титлата „Европейска столица на спорта“ през 2018 година и „Световна столица на спорта“ през 2024, когато ще е и Олимпиадата в Париж. Други български градове, както и курортът Албена, също носят титлата „европейски град на спорта“ благодарение работата на Дамян Диков и Анатоли Илиев.

Делегатите на Асоциацията имат насрочена официална среща с екипа на кмета на Община Чепеларе г-н Боран Хаджиев, съответните експерти от Общинска администрация и представители на местните спортни клубове и туристическия бранш, след което ще проведат процедура по оценяване и ще дадат кратка пресконференция пред медиите.

Всичко това се случва заради изпратеното на 16 юли т.г. от Община Чепеларе писмо за намерение, с което Общината подава кандидатурата на гр. Чепеларе за Европейски град на спорта за 2022 година в категория „малки градове“.

Предстоящото посещение на делегацията на АЦЕС е предварителен оглед, при който представителите на Асоциацията да се запознаят на място дали и доколко градът отговаря на условията. Очаква се в следващите седмици след визитата делегацията да е готова и с окончателното си решение. Връчването на титлите пък става на официална церемония в края на всяка година в Европейския парламент в Брюксел.

Евентуално положително решение относно кандидатурата на Чепеларе би издигнало града и общината на ново ниво като предпочитана дестинация за туризъм с всички произтичащи от това ползи за местния бизнес и местното население.

През 2022 година предстоят и Зимните олимпийски игри в Китай, в които участие ще вземат и трима чепеларски спортисти – носителят на световна купа по сноуборд Радослав Янков и изявените биатлонисти Антон Синапов и Димитър Герджиков. Ако кандидатурата на Чепеларе за Европейски град на спорта за същата година бъде одобрена, то Зеленото сърце на България ще добие медийна известност по цял свят.

Като част от регламента всеки град, кандидатстващ за титлата, трябва да изработи свое лого. В случая това е мечето Чепи – добре познатият на чепеларци символ, който наскоро беше изцяло обновен и променен визуално.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.