Искат с малки квоти да спрат спекулата с ток на борсата

https://crimesbg.com/po-sveta/iskat-s-malki-kvoti-da-sprat-spekulata-s-tok-na-borsata/44990 Crimesbg.com
Искат с малки квоти да спрат спекулата с ток на борсата
 

 


 

Пиковете в цената на електроенергията се дължат на спекула от големи играчи, които купуват големи количества и след това препродават.

Това коментира пред Нова телевизия енергийният експерт и бивш депутат от „Има такъв народ“ Иван Хиновски.

 

 

 

„Купуват 150-200 мегавата, на търгове със сериозни банкови гаранции и се препродава на големи печалби в Гърция и Турция. Това е законно и не виждам каква компетенция има ДАНС“, коментира той.

Според Хиновски на електроенергийната борса трябва да се въведат малки квоти за покупка на енергия, за да може малкият и среден бизнес да участва директво. В момента малките играчи не могат да си купят електроенергия, разясни той.

Нужни са интелигентни мерки, заяви Хиновски. Според него печалбите на НЕК и БЕХ трябва да се преразпределят на бизнеса.

Очаквам 8-10% увеличение на цената на газа след Нова година, добави експертът. Цената може да се намали с внос на азерски газ през алтернативна точка в Гърция или СУАП-сделка. Според Хиновски ДАНС трябва да провери кои български компании в момента се облагодетелстват от внос на евтин азерски газ.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.