Исландия все пак ще има парламент, в който мъжете са мнозинство

https://crimesbg.com/po-sveta/islandiya-vse-pak-shte-ima-parlament-v-koyto-mazhete-sa-mnozinstvo/45567 Crimesbg.com
Исландия все пак ще има парламент, в който мъжете са мнозинство



Исландия изглеждаше, че е избрала парламент, в който жените ще са мнозинство, но повторно преброяване на гласовете показа, че все пак повечето депутати ще са мъже, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.



Първоначалното преброяване сочеше, че 33 от местата в 63-членния парламент ще бъдат заети от жени. След повторното преброяване обаче стана ясно, че жените в новия парламент ще бъдат 30, съобщи Исландската национална служба за радио и телевизия (РУВ).

Въпреки това резултатът означава, че 48 процента от местата в парламента ще бъдат заети от жени, което е най-големият процент на жени депутати в Европа.

Трите партии от управляващата коалиция на министър-председателката Катрин Якобсдотир – Движението на левите зелени, Партията на независимостта и Прогресивната партия, спечелиха общо 37 депутатски места на изборите в събота и вероятно ще останат на власт.

Три държави в света – Руанда, Куба и Никарагуа, имат повече жени от мъже в парламента, а в Мексико и Обединените арабски емирства съотношението е 50 на 50, показват данни на Междупарламентарния съюз.

От европейските страни Швеция и Финландия имат съответно 47 и 46 процента жени в парламента.

,

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.