Историк от Скопие: Желаещи да станат български граждани подписват декларация, че са македонци

https://crimesbg.com/po-sveta/istorik-ot-skopie-zhelaeshti-da-stanat-balgarski-grazhdani-podpisvat-deklaraciya-che-sa-makedonci/45289 Crimesbg.com
Историк от Скопие: Желаещи да станат български граждани подписват декларация, че са македонци



Историкът, университетски преподавател от Скопие Георги Чакаряневски направи интересно изявление пред македонското издание „Локално“, че македонски граждани, които получават български паспорти, преди да ги получат, ходят при нотариус и заверяват декларация със следния текст:

„Аз…от татко Македонец……. и майка Македонка……, по националност съм Македонец. Правя това изявление, защото искам да получа български паспорт, който ми трябва за лична употреба, защото като шофьор трябва да управлявам камион в ЕС. Заявявайки, че съм македонец, искам да свидетелствам пред сегашните и идните поколения, мои наследници, че по националност съм Македонец и че българският паспорт го изваждам изключително и само за лични нужди“.



Според Чакаряневски имало много македонци, които били принудени да получат българско гражданство, „не заради някакви български чувства“, а  най-много били международните шофьори.

Той коментира и премахването на думата „български“ пред „фашистки окупатори“ в учебниците и на паметниците. Той не бил против „малки технически корекции“, като вместо „български фашисти“ в учебниците да пише „Фашистка България в хода на Втората световна война“.

Припомня, че в македонските учебници били направени корекции и вместо „турско робство“, сега учениците учат за „турско владичество“.



`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.