Йенс Столтенберг: Пактът AUKUS не трябва да разцепва НАТО

https://crimesbg.com/po-sveta/yens-stoltenberg-paktat-aukus-ne-tryabva-da-razcepva-nato/46505 Crimesbg.com
Йенс Столтенберг: Пактът AUKUS не трябва да разцепва НАТО
 

 


 

Пактът за отбрана на САЩ, Великобритания и Австралия (AUKUS) не е насочен срещу европейските страни от НАТО и не трябва да разцепва алианса, коментира в четвъртък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел след заседание на Съвета на НАТО.

„Обсъждахме споразумението AUKUS, което предизвика разногласия между членовете на НАТО. Това споразумение не е насочено срещу Европа или НАТО и имаме общо разбиране, че това споразумение не трябва да разцепва нашия трансатлантически съюз“, каза той.

 

 

 

Съветниците по национална сигурност от целия Алианс се срещнаха в Брюксел, за да прегледат напредъка в ключови области, включително засилване на възпирането и отбраната, технологични иновации и реагиране на изменението на климата.

„Днешната среща беше значителна стъпка към срещата на върха на НАТО в Мадрид догодина, където ще продължим нашата военна и политическа адаптация“, каза генералният секретар на НАТО след срещата.

Столтенберг каза, че съветниците по националната сигурност обсъдиха следващия официален генерален стратегически документ на НАТО, неговата „Стратегическа концепция“, който ще бъде приет на срещата на върха.

По отношение на Афганистан генералният секретар повтори необходимостта НАТО да изпълни своята роля, за да помогне за запазването на печалбите, постигнати в борбата с тероризма. Той добави, че дискусиите засягат и уроците, които могат да се извлекат от 18-годишния ангажимент на Алианса в Афганистан.

„Във време на засилена глобална конкуренция Европа и Северна Америка трябва да продължат да бъдат силни заедно в НАТО.“

 



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.