Ковид-зоната в Кюстендил работи, в Благоевград дискутират на среща защо още няма

https://crimesbg.com/regionalni/kovid-zonata-v-kyustendil-raboti-v-blagoevgrad-diskutirat-na-sreshta-zashto-oshte-nyama/46029 Crimesbg.com
Ковид-зоната в Кюстендил работи, в Благоевград дискутират на среща защо още няма
 

 


 

Среща с представители на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, ръководители на лечебни заведения и медицински центрове във връзка с възможностите за разкриването на COVID зони за безплатна диагностика и лечение на пациенти с коронавирус инфекция, започва в Благоевград.

По време на срещата ще бъде обсъдена и разяснена процедурата по разкриването на COVID зони в медицинските центрове, възможностите за предоставяне на безплатно лечение за пациентите, проблемите, които съпътстват процеса, както и задълженията и отговорностите на компетентните институции, които да съдействат за подобряването на ситуацията по функционирането на ковид- зоните.

 

 

 

Областният управител на Кюстендил пък инж. Александър Пандурски посети Ковид-зона в Медицинския център на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил. Областният управител се запозна на място с начина на обслужване на пациенти с коронавирусна инфекция, които се преглеждат безплатно в обособената за тази цел зона в медицинския център. От там здравните специалисти предписват съответното домашно лечение на лицата или, при необходимост, ги хоспитализират в болница.

Заедно с областния управител ковид зоната в Медицинския център посетиха също неговият заместник Георги Илинов и директорът на РЗИ – Кюстендил д-р Златко Величков.

В МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ инж. Пандурски разговаря с директора на здравното заведение д-р Александър Величков. „Ние сме осигурили всичко необходимо и не сме преставали да преглеждаме пациенти, които се нуждаят и идват при нас за помощ. Досега сме ги обслужвали и продължаваме да ги обслужваме в Ковид-зоната“, коментира д-р Величков. Той обясни, че ситуацията в Ковид отделението към момента е сравнително спокойна. Има настанени за лечение 20 пациенти, трима от тях са в реанимация, а има и няколко души също в по-тежко състояние. През центъра с ковид инфекция преминават някъде към 10-ина души на ден.

Две са откритите ковид зони на територията на област Кюстендил – в Медицинския център „Д-р Никола Василев“ – град Кюстендил и в Медицински център „Св. Иван Рилски – 2003“ – град Дупница. Зоната в Дупница обслужва 6 общини – Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Рила и Кочериново.

Целта на обособените зони е да се ползват за лечение на хора с доказан COVID-19, които ще бъдат безплатно преглеждани и лекувани. От здравните специалисти болните ще могат да получат безплатна рецепта, за да се лекува вкъщи. От Министерство на здравеопазването са осигурени и пулсоксиметри, които, при необходимост, ще бъдат раздавани на болните, за да си измерва кислородната наситеност вкъщи. В ковид зоните гражданите отиват без направление от личния лекар.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.