Лепят си “ДПС”, пеейки “фалшив герой”, и се винят в претенции за героизъм (Обзор)

https://crimesbg.com/regionalni/lepyat-si-dps-peeyki-falshiv-geroy-i-se-vinyat-v-pretencii-za-geroizam-obzor/46553 Crimesbg.com
Лепят си “ДПС”, пеейки “фалшив герой”, и се винят в претенции за героизъм (Обзор)
 

 


 

 

 

 

 

Първи удари между 3-ма непартийни кандидат-президенти + 1 уволнен доцент войвода

Герджиков след Дончева чака извинение от Панов – не познавал нито Доган, нито Карадайъ, нито Пеевски

 Румен Радев не иска дебат с шефа на ВКС – 5 г. дебатирал с народа

 Кандидатът на “Да, България” убеден, че президентът е трябвало да наруши конституцията и с цената на импийчмънт да не подпише указа за главен прокурор

ВМРО издигнали уволнения дисциплинарно доцент от ВТУ Милен Михов – университетът го вини в политическа дейност, в обиди към ректора и други грехове, които били интересни за прокуратурата

Кой е по-най – битката между тримата най-силни претенденти за президентския пост започна с първи удари.

Рано сутринта в четвъртък проф. Анастас Герджиков в тв изява по Нова тв поиска извинение от Лозан Панов за разпространяване на фалшива новина, че чрез ректора на Софийския университет ГЕРБ предава президентската институция на Движението за права и свободи.

Аз нямам нищо с ДПС. Никога не съм бил техен член и симпатизант. Не познавам г-н Карадайъ и г-н Доган. Никога в живота не съм срещал Пеевски. Това, което Лозан Панов казва, е много странно за мен. Смятам, че той е подведен и му предлагам да провери тази информация. Или да покаже доказателство, или да се извини. Неговата основна позиция е да бъдем почтени, реагира гневно професорът.

Преди дни той поиска и получи от Татяна Дончева в ефир и в социалните мрежи извинение за лъжлива информация, че проф. Герджиков като ректор е направил Бойко Борисов доктор хонорис кауза на Софийския университет и в реч го е обявил за новия Стамболов.

Етикетът “ДПС” очевидно е подготвен по-отдавна за “залепване” към президентската кандидатура на професора. Още преди месеци тя е била обсъждана неофициално от “Демократична България” и там Атанас Атанасов за първи път публично намекнал, че може да се търси връзка между проф. Герджиков и ДПС.

Лидерът на “Да, България” Христо Иванов пък не хареса призивите на ректора на Софийския университет за обединение на разединените българи. Обединението, за което той говори, засяга главно ГЕРБ и ДПС, защото те дават знак че ще го подкрепят, атакува Иванов Герджиков още след първото му изявление.

Неочаквано агресивен се оказа Лозан Панов, който пък очевидно

е получил

пиарски съвети

да “удря”

сериозно

срещу двамата си основни съперници, за да може да се изтласка по-нагоре от третото място.

Етикетът “ДПС” е за проф. Анастас Герджиков, а Радев е неприемлив за председателя на Върховния касационен съд, който критикува настоящия президент заради непоследователната политика срещу прокуратурата. Затова и Панов взе назаем от Тодор Колев песента “Фалшив герой” и лепна този етикет на генерала.

Аз съм човек на дълга, претенцията, че са герои, оставям на други. Така Румен Радев отговори на атаката на своя опонент Панов.

Шефът на ВКС и кандидат за президент, подкрепен от ДБ, критикува действащия държавен глава, че е оглавил без основание гнева на хората срещу беззаконието по време на протестите миналата година. Според него Радев не е трябвало да подписва указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Една президентска институция трябва да има характер. Президентската институция не е само брошка на ревера. И ще ви дам един пример – избора на главен прокурор. В момент, в който България и по конкретно София изглеждаше окупирана, почти като във военна обстановка, ВСС предложи за втори път на президента да бъде избран главен прокурор. Президентът формално изпълни своето задължение – той подписа указ за назначаването на главен прокурор. Какво бих направил аз в такава ситуация? Аз не бих подписал указ за назначаването на главния прокурор. Да, вероятно това би довело до нарушаване на конституцията или извод за нарушаване на конституцията. Да, това вероятно би довело до импийчмънт. Но в този случай президентът избра себе си пред това да запази народа си. Защото главният прокурор показа за това кратко време, че един човек не може да има безгранична власт, той не може да бъде безконтролен в една държава, коментира още шефът на ВКС пред bTV.

“Конституционният катарзис не е в обществен интерес. Той е в личен интерес на кампанията на господин Радев.

Той обязди

този процес,

той поде антимафиотския фронт – това се случи тогава, когато беше засегнат неговият интерес”, каза още Панов.

В кампанията трябва да бъдат водещи идеите, а не компроматите и всеки да има възможност да изяви себе си, да се представи кой е, за какво и как ще се бори, отговори му Радев. Той обясни, че неговият дебат е с българските граждани. “Водя го през целия този мандат и винаги съм бил на тяхна страна. Интересен ми е дебатът с всички кандидат-президенти, защото и те са български граждани”, подчерта държавният глава.

Междувременно стана ясно, че кандидатът за президент на ВМРО доц. Милен Михов в момента не работи във Великотърновския университет, както е бил представен. Уволнен е дисциплинарно “за уронване на престижа на университета”, съобщиха от вуза, чийто ректор проф. Бонджолов е част от Инициативния комитет за втори мандат на Румен Радев.

Във фейсбук страницата на университета ръководството пише, че били изненадани от неверния факт, че кандидат-президентът е представен като доцент от ВТУ.

“Сред мотивите за уволнението му има такива, от които би следвало да се заинтересува и прокуратурата”, се казва в позицията.

Сред изредените причини за отстраняването са, че в нарушение на закона провеждал политическа дейност във висшето училище, саботирал работата на Академичния съвет,

създал

международен

проблем

с Италия

и нейни граждани, които се обучават дистанционно в Центъра за квалификации във ВТУ. В мотивите са упоменати – възпрепятстване на решаването на въпроси, свързани с ВТУ, в Комисията по образование в НС, обидни изказвания срещу ректора.

“Като помощник-ректор на ВТУ в периода 2007-2015 г. е отговорен за фактическия фалит на университета (над 6 млн. дълг)”, продължава списъкът с провинения. Допълнен е и с подстрекателство и организиране на поредица от запори на сметките на ВТУ, опит за незаконна намеса в качеството му на народен представител, при образуването и воденето на дела по негови сигнали срещу ректора.

Доц. Михов пък публикува официална позиция на сайта на ВМРО, в която потвърждава, че е уволнен със заповед на ректора на ВТУ проф. Христо Бонджолов от 3 септември 2021 г. “Само че за това съобщих първо аз на собствената си фейсбук страница. След 33 г. преподавателска и научна дейност в университета за втори път съм отстраняван от един и същи ректор”, посочва доц. Михов. Той припомня, че след 2 г. съдебна борба е възстановен на работа.

“Заради мои критични позиции в качеството ми на член на академичната общност, изразени към органите на управление, бях репресиран, заплашван и накрая отново уволнен. Трудовоправният спор вече е в съда. С това на този етап темата за мен приключва”, казва кандидат-президентът на ВМРО.
 

 

 

 

 

 

 

 



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.