Летецът Йордан Йорданов, гасил десетки пожари, се прости с вертолета си в Крумово

https://crimesbg.com/regionalni/letecat-yordan-yordanov-gasil-desetki-pozhari-se-prosti-s-vertoleta-si-v-krumovo/45021 Crimesbg.com
Летецът Йордан Йорданов, гасил десетки пожари, се прости с вертолета си в Крумово



Изпратиха го със статуетка на рибар, вече ще има време за хобито си

Един първокласен военен пилот, летял 30 години с вертолет, направи последния си полет. Майор Йордан Йорданов от авиобаза Крумово се сбогува с летателната машина и с колегите си. Той направи последния си полет с Ми-17 на 21 септември, съобщиха от авиобазата.



Командирът бригаден генерал Димитър Иванов му благодари за високия професионализъм и за богатия практически опит, който е предал на колегите си. Пилотът получи награда от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров за приноса му за развитието на вертолетната авиация и отличното изпълнение на поставените задачи. Командването и колегите пък му подариха статуетка на рибар, за да му напомня, че отсега нататък ще има повече време за хобито си. Летецът получи и пожарникарска каска с нарисуван вертолет, тъй като майор Йорданов е сред най-опитните командири на екипажи за гасене на пожари и активно участваше в пожарогасенето с вертолет AS 532 AL „Cougar” на пожарите край Твърдица, с. Розино, с. Старосел, с. Михилци, в района на с. Югово и на Национален парк „Рила”, уточнява сайтът otbrana.bg.

Майор Йордан Йорданов е роден на 22.09.1966 г. в гр. Левски, област Плевен. Завършва ВHВВУ “Г. Бенковски” през 1989 г. със специалност „Летец-пилот за ВВС на вертолет”. Преминава през редица длъжности от младши пилот до началник на щаба на вертолетна ескадрила. Впоследствие е „Инспектор по летателна подготовка”, а от 2019 година е Началник на служба „Безопасност на полетите и обективен контрол”. Преминал е курсове за повишаване на квалификацията във ВА „Г. С. Раковски”, както и специализирани курсове за изучаване вертолет AS 532 AL „Cougar” във Франция. Многократно награждаван с предметни и парични награди, както и с награден знак „За Вярна служба под знамената IV степен” и „За принос към Министерство на отбраната”. Той е летец-пилот 1-ви клас с 3500 летателни часа и е летял на L-29, Ми-2, Ми-8, Bell 430, Ми-17 и A S 532 AL. „Cougar”.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.