Министри обсъдиха мерките за освобождаването на заседналия кораб край Камен бряг

https://crimesbg.com/regionalni/ministri-obsadiha-merkite-za-osvobozhdavaneto-na-zasednaliya-korab-kray-kamen-bryag/46425 Crimesbg.com
Министри обсъдиха мерките за освобождаването на заседналия кораб край Камен бряг
 

 


 

Междуведомствена среща в МВР за мерките на институциите за освобождаване на заседналия плавателен съд край Камен бряг

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков ръководеше срещата.

 

 

 

Служебните министри на екологията, транспорта, земеделието и отбраната – Асен Личев, Георги Тодоров, проф. д-р Христо Бозуков, Георги Панайотов, зам.-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев и директорът на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов участваха в работната среща в МВР, под председателството на вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Тема на експертната среща бе ситуацията със заседналия кораб с опасен товар край Камен бряг. С цел намаляване на потенциалните рискове и освобождаването на плавателния съд е създаден координационен щаб в областната управа в гр. Добрич и бе изготвен план за действие.

Бяха набелязани и конкретни мерки за изпълнение – непрекъснато наблюдение с дронове на обстановката през светлата част на денонощието; при необходимост готовност за извеждане на екипажа до 30 минути; при успокояване на вятъра и вълнението/ което към 13.30 часа днес е било 4 бала на вълнението и вятъра/ – предприемане на действия за разтоварване на кораба и издърпването му в дълбоки води навътре в морето.

Участниците обсъдиха и най-неотложните действия: укрепване на кораба с допълнителни котви, за да се предотврати увреждането му в скалната маса; непрекъснат териториален мониторинг в радиус от 1 км около плавателния съд, както и ежедневно наблюдение на състава на морската вода в района.

На срещата бе съобщен и резултатът от предприетите вчера облитания на района с хеликоптер и наблюденията на заместник-командира на ВВС в търсене на възможност за разтоварване на кораба по въздух. Изводът на този етап е , че предвид скалистия релеф на брега подобен подход не е безопасен и рискован.

В процес на изготвяне е план за безопасно извеждане на кораба с наличните ресурси, като същевременно се водят и разговори с три компании за морско спасяване.

Министърът на околната среда и водите съобщи, че дейността на ИА „Морска администрация“ е обект на прокуратурата.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.