Мицотакис: Нямаме намерение за съперничество с Турция в сферата на въоръжаването

https://crimesbg.com/po-sveta/micotakis-nyamame-namerenie-za-sapernichestvo-s-turciya-v-sferata-na-vaorazhavaneto/46409 Crimesbg.com
Мицотакис: Нямаме намерение за съперничество с Турция в сферата на въоръжаването
 

 


 

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви днес, че няма някакво намерение да си съперничи с Турция в сферата на въоръжаването и се надява да разреши различията със съседната страна чрез диалог, но Гърция трябва да защитава територията и суверенитета си, предаде Асошиейтед прес.

Коментарите на Мицотакис днес бяха направени два дни, след като Гърция подписа с Франция споразумение за сътрудничество в областта на отбраната на стойност 3 милиарда евро, което включва и купуването на три френски фрегати за гръцкия военноморски флот.

 

 

 

Не можем да игнорираме факта, че живеем в много сложно съседство, каза Мицотакис по време на Атинския демократичен форум.

Нямам намерение да влизаме в надпревара за въоръжаване с Турция и винаги протягам приятелска ръка към Анкара. Имаме големи разногласия по много въпроси, но трябва да има начин за разрешаване на тези различия чрез диалог, каза гръцкият премиер.

В същото време ние ще пазим нашата територия, нашата териториална цялост, нашия суверенитет, суверенните ни права, добави той.

Френските фрегати, които Гърция ще купи, са кораби, които ще изведат военноморския флот към нова дигитална ера и това ще бъдат кораби, които ще ни осигурят силна отбранителна способност за следващата година, за следващите десетилетия. Ние трябва да сме сигурни, че сме в състояние да се защитаваме, каза Мицотакис.

Напрежението между двете регионални съпернички Гърция и Турция, и двете членки на НАТО, се увеличи заради разногласия за правата за сондажи в Източното Средиземноморие. Двете страни имат спорове още по редица въпроси, включително за морските и въздушните граници в Егейско море, за правата на малцинствата и др.

Споразумението, подписано с Франция, включва и договорка за взаимна помощ в случай на атака от трета страна.

Клаузата гласи, че в случай че една от двете страни е атакувана, ако има заплаха за територията и суверенитета й, другата страна има задължение да й помогне, уточни Мицотакис.

И това стратегическо партньорство според мен е над клаузите за взаимопомощ, които в момента са включени в европейските договори, посочи той.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.