Над 1,5 млн българи страдат от сърдечно-съдови заболявания, трябва превенция, смятат кардиолози

https://crimesbg.com/regionalni/nad-15-mln-balgari-stradat-ot-sardechno-sadovi-zabolyavaniya-tryabva-prevenciya-smyatat-kardiolozi/45905 Crimesbg.com
Над 1,5 млн българи страдат от сърдечно-съдови заболявания, трябва превенция, смятат кардиолози



Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са едно от най-големите предизвикателства, както пред ЕС, така и пред България, като в страната ни над милион и половина българи са засегнати от тях. Това каза по време на онлайн среща между лекари и други експерти проф. Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България. По думите му ресурсът, който се отделя от държавата за справяне с тези заболявания, трябва да е доста по-голям. За много от пациентите смъртта е единствената проява на исхемичната болест на сърцето, допълни още проф. Гудев.

Ако не се реши въпросът с недостига на кадри, особено на медицински сестри, работещи в спешната помощ и в болниците, ще ни залее вълна от липсата на добра превенция, посочи доц. Васил Велчев от Дружеството по интервенционална кардиология. По думите му България изостава с 15 години от европейските държави в борбата с инсулта.

България все още няма решение на въпроса с автоматичните дефибрилатори на оживени обществени места, припомни Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор на БЧК. По думите й и поради тази причина се губят човешки животи на хора в активна възраст.

Само 38 на сто от българите са преминали през профилактични прегледи, посочи доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България. Въпреки че има глоби за неявяване на годишен профилактичен преглед, текстът на закона не се прилага, добави той. По думите му средствата за превенция не са достатъчни. Финансирането е от държавния бюджет, като само два процента са предвидени за справяне с незаразни хронични болести. България заема челна позиция в ЕС по хоспитализации – 315 на хиляда души население, което е повече от 50 на сто в сравнение с ЕС, посочи още той. Липсват клинични пътеки за превенция на хипертонията, на острия коронарен синдром и на диабета, каза доц. Околийски.

Отговорността за здравето е лична и не може да я носи само лекарят, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. По думите му трябва да се направи промяна в здравноосигурителната тежест, а отговороността за профилактиката трябва да се носи от всеки. Според него е проблем и упоритият отказ да се прехвърлят повече средства в извънболничната помощ, докато за болнична помощ се осигуряват милиарди.

Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в страните от ЕС, като основните диагнози са исхемична болест на сърцето и инсулт, каза проф. Щефан Ахенбах, президент на Европейското кардиологично дружество. По думите му профилактиката е основният подход за справяне със ситуацията.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.