Над 6 милиарда дози ваксина срещу COVID-19 вече са поставени в света

https://crimesbg.com/po-sveta/nad-6-miliarda-dozi-vaksina-sreshtu-covid-19-veche-sa-postaveni-v-sveta/44873 Crimesbg.com
Над 6 милиарда дози ваксина срещу COVID-19 вече са поставени в света
 

 


 

Средно на ден се ваксинират по 33 милиона човека

Броят на поставените дози ваксина срещу Covid-19 по света надхвърли 6 милиарда. Повече от половината от тях са в три държави – Китай /2,18 млрд./, Индия /0,84 млрд./ и САЩ /0,4 млрд./, това показват изчисления на ТАСС, направени въз основа на официални изявления на властите и статистиките на медиите.

 

 

 

В момента в света са направени 6,002 милиарда ваксини срещу коронавирус, уточнява агенция Фокус.

Все още обаче не е възможно да се определи колко хора на планетата са преминали пълния курс на ваксинация, тъй като много страни отчитат само броя на сертифицираните дози ваксини срещу COVID и броя на поставените ваксини.

В страни като Испания, Малта, Исландия, Португалия, Обединените арабски емирства и Сейшелските острови повече от 75 процента от населението вече има поне един компонент. В Русия, според изчисленията на ТАСС, базирани на данни от регионалните власти, броят на преминалите първия етап на ваксинация миналата седмица надхвърли 47 милиона.

В същото време, според генералния директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус, в 50 страни по света, главно в Африка, до края на септември няма да е възможно да се постигне целта, поставена по-рано от СЗО, за ваксиниране на поне 10 на сто от населението.

Според експерти на Bloomberg ваксинациите, направени по света, сега са достатъчни, за да ваксинират напълно 38,7 процента от населението на планетата, а средният процент на ваксинация е над 33 милиона дози на ден. Ако това темпо се запази, след шест месеца ще бъде възможно да се постигне 75 на сто от ваксинацията на населението на света.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.