Най-малко един симптом на продължителен Covid проявяват 37 % от боледувалите

https://crimesbg.com/regionalni/nay-malko-edin-simptom-na-prodalzhitelen-covid-proyavyavat-37-ot-boleduvalite/46183 Crimesbg.com
Най-малко един симптом на продължителен Covid проявяват 37 % от боледувалите
 

 


 

Най-малко един симптом на продължителен Covid проявяват 37 процента от боледувалите три до шест месеца, след като са се заразили с новия коронавирус, съобщи Ройтерс.

Мащабно изследване на Оксфордския университет и Националния институт по здравни изследвания показа, че най-честите симптоми са проблеми с дишането, умора, болка, тревожност. Те са по-разпространени сред хората, които са били хоспитализирани и малко характерни за жените.

 

 

 

Изследователите са работили с над 270 000 души, възстановяващи се от новия коронавирус. Те не дават причини за продължителния Ковид, нито за сериозността на симптомите или колко могат да траят. Възрастните хора и мъжете обаче имат повече дихателни и когнитивни проблеми, а младите и жените страдат по-често от главоболие, коремни проблеми, тревожност и депресия, предав БТА.

„Трябва да идентифицираме механизмите зад различните симптоми – каза ръководителят на изследването проф. Пол Харисън. – „Тази информация ще е много важна за предотвратяване и ефективно лечение на дълготрайните последици от Covid-19“.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.