Напрежението в Северно Косово расте, запалени са два пункта за издаване на номера на коли

https://crimesbg.com/po-sveta/naprezhenieto-v-severno-kosovo-raste-zapaleni-sa-dva-punkta-za-izdavane-na-nomera-na-koli/45298 Crimesbg.com
Напрежението в Северно Косово расте, запалени са два пункта за издаване на номера на коли
 

 


 

Кризата в Северно Косово, предизвикана от решението на косовското правителство да смени масово използваните сръбски регистрационни номера на автомобилите, се задълбочи през изминалото денонощие, след като неизвестни извършители са запалили два обекта, съобщи агенция МИА.

 

 

 

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла съобщи, че през нощта е запален Центърът за регистрация в Зубин поток, който издава автомобилните регистрационни номера, а нападение с взривни устройства е извършено и срещу пункт в Звечан. В съобщение на страницата си във Фейсбук Свечла е заявил, че става въпрос за „криминални действия с терористични елементи“.

Етнически сърби от Северно Косово вече шести ден продължават протестите срещу решението на властите в Прищина край граничните пунктове Ярине и Бърняк, на които са разположени специални подразделения на косовската полиция, съобщава БТА.

Три хеликоптера на сръбската армия „МИ-35“ извършват полети над района на границата от сръбска страна, като наблюдават ситуацията.

Според данни на ТАНЮГ специализирани полицейски части на мисията на ЕС в Косово ЕУЛЕКС от 20 септември също се намират на граничните пунктове Ярине и Бърняк, но само в ролята на наблюдатели.

Отношенията между Прищина и Белград се влошиха, след като в понеделник, 20 септември, косовското правителство започна да сваля сръбските регистрационни номера на автомобил, влизащи в Косово от Сърбия, и да им издава временни косовски номера. За целта на двата гранични пункта Ярине и Бърняк бяха разположение специални части на косовската полиция.

Тези действия предизвикаха протести на сърбите в Северно Косово и остри реакции от Белград. Представители на ЕС, НАТО и западни дипломати в Косово многократно призоваха двете страни да намалят напрежението.

 

/НЧ/

 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.