Наш колоездач ще опита национален рекорд в Пловдив

https://crimesbg.com/obshtestveni-temi/nash-koloezdach-shte-opita-nacionalen-rekord-v-plovdiv/46051 Crimesbg.com
Наш колоездач ще опита национален рекорд в Пловдив
 

 


 

Мартин Папанов от колоездачния клуб „Несебър“ ще направи опит за регистриране на официален държавен (базисен) резултат в едночасовото бягане на писта под покрив.

Това не е правено у нас, защото доскоро не разполагахме с покрит колодрум.

 

 

 

Сега вече имаме – зала „Колодрум“ в Пловдив, и събитието ще се състои именно там на 1 октомври, петък, от 10,30 ч. – на една от най-бързите велосипедни писти в Европа – 250-метрова, с покритие от дървесина от сибирска лиственица.

Папанов се подготвя за бягането по-малко от месец, но е твърдо решен да постигне целта си – да измине над 46,5 километра за 60 минути. Така той би надхвърлил държавния рекорд в тази дисциплина, но на открито – 46,030 км. (Постижението е на Мартин Попов от клуба „Долчини“, поставено на 26 септември т. г. на столичния колодрум; старият рекорд бе 45,080 км на Йордан Пенчев от 1979 г).

Папанов ще стартира с велосипед Specialized, на който е монтирано специално кормило за подобни бягания. Екипировката му също е изработена специално за него – от българската фирма „Дием спорт“.

Съдийска комисия от Българската федерация по колоездене ще регистрира резултата, който ще бъде обявен за официален държавен рекорд на едночасова езда на покрита писта.

Кой е претендентът за първи рекордьор в „едночасовото“.

Мартин Папанов е на 22 години, роден е и живее в град Крън до Казанлък. Първи треньор в Казанлък – Живко Димитров. Сегашен треньор в „Несебър“ – Димитър Господинов. Държавен шампион в общия старт и втори в индивидуалното бягане по часовник за 2021 г. (за мъже до 23 г.). Първи на турнира за Световната купа на шосе за юноши „Димитър Янков“ – Слънчев бряг, 2017 г. Второкурсник в Техническия университет, София.

Световният рекорд в тази дисциплина е 55,089 км и е поставен от белгиеца Виктор Кампенертс през 2019 г. на покрития колодрум в Агуаскалиентес, Мексико (1888 м надморска височина).

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.