НА ЖИВО: Как българското земеделие да стане по-зелено – дискусия на „24 часа“

https://crimesbg.com/analizi/na-zhivo-kak-balgarskoto-zemedelie-da-stane-po-zeleno-diskusiya-na-24-chasa/46450 Crimesbg.com
НА ЖИВО: Как българското земеделие да стане по-зелено – дискусия на „24 часа“
 

 


 

Последните пандемични години показаха още по-отчетливо водещата роля на земеделието за европейските граждани.

 

 

 

Българските фермери успяха дори и при затруднени доставки и логистика да се справят и да не допуснат дефицити на храна в магазините. Те обаче са изправени и пред нови изпитания – климатичните промени и натискът за все „по-зелено“ производство с по-малко пестициди и химия, по-високи изисквания за хуманно отношение към животните и по-щадящо обработване на почвата.

Във все повече европейски страни се надига глас и за по-справедливо разпределение на субсидиите и по-голяма подкрепа на малките и средни стопани за сметка на големите. Приоритет навякъде са още младите фермери и въвеждането на иновации в селското стопанство. Всички тези теми са заложени и в най-мащабната досега реформа на Общата селскостопанска политика за новия програмен период до 2027 г. Заради закъснението в приемането на законодателството тази и следващата година ще са преходни и подпомагането и изискванията ще бъдат по старите правила. Въпреки това всяка страна, в това число и България до края на 2021 г. трябва да представи в Брюксел стратегически план за развитие на земеделието, по който ще става финансирането до 2027 г.

Своето експертно мнение по всички тези въпроси дават участниците в дискусията, организирана от „24 часа“ – „По-зелено земеделие в България – стратегически план“, която се излъчва на живо във фейсбук страницата на вестника.

Говорят:

Явор Гечев, заместник-министър на земеделието, храните и горите;

Атидже Алиева-Вели, евродепутат от „Обнови Европа“ и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП;

Албена Симеонова, биопроизводител, председател на Българска асоциация „Биопродукти“ и депутат в 45-ия и 46-я парламент;

Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации;

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Националния съюз на говедовъдите, животновъд и собственик на мандра;

Антон Тотев, млад фермер на 29 г., собстеник на иновативна оранжерия до Сандански, главен оперативен директор на „Мелиса фрукт“. Отличен като „Агроинвеститор“ през 2018 г. в конкурса на в. „Български фермер“ – „Агробизнесмен на България.

* Онлайн събитието е част от проекта „Тренд Европа“, който „24 часа“ изпълнява в партньорство с Европейския парламент.

 



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.