На Марс откриха следи от над 200 катастрофални наводнения

https://crimesbg.com/regionalni/na-mars-otkriha-sledi-ot-nad-200-katastrofalni-navodneniya/46168 Crimesbg.com
На Марс откриха следи от над 200 катастрофални наводнения
 

 


 

На повърхността на Марс са открити следи от над 200

катастрофални наводнения, настъпили в далечното минало в резултат на

пробиви по стените на кратери. Много от тях са продължили повече от седмица.

Резултатите от изследването са публикувани в британското научно списание Nature.

 

 

 

Учените не се съмняват, че реки, езера и цели океани са съществували на повърхността на Марс в древни времена. Наскоро изследователите установиха, че на Марс периодично са се случвали мощни хидрологични катаклизми, в които са участвали огромни обеми вода – гигантски цунами вълни, чиито следи са видими по бреговете на древните пресъхнали резервоари на Червената планета.

В новото проучване астрономите, ръководени от Калеб Фосет от Центъра за космически полети на НАСА „Маршал“ установи, че подобни катаклизми са изиграли решаваща роля за оформянето на външния вид на много планински райони на Марс, обясни „Фокус“.

В хода на работата учените са анализирали триизмерни изображения на

повърхността на планетата, които са били направени от Mars Global Surveyor и други марсоходи на НАСА. Планетолозите се изследвали колко често марсианските езера са се пълнили с вода и какво се е случвало след това.

Планетолозите са стигнали до извода, че най-често след препълването на кратери на Марс са настъпвали катастрофални наводнения. В такива случаи водата е пробивала една от стените на кратера и е създавала огромни клисури и канали в околните планински райони. Някои от тези наводнения, както показват изчисленията на учените, са продължавали повече от седмица.

Общо Фосет и колегите му са открили следи от повече от 200 такива

катаклизми. Поради тях в екваториалните и тропическите ширини на Марс се образува огромен брой разклонени мрежи от канали. Експертите смятат, че поради такива наводнения са възникнали около 25% от общия обем на тези древни клисури, въпреки относително късата им дължина.

Всичко това, както отбелязват планетолозите, подсказва, че катастрофалните наводнения са изиграли важна роля за оформянето на съвременния облик на Марс. По-нататъшното проучване на техните последствия ще ни позволи да разберем каква роля могат да играят такива катаклизми в изчезването на 99% от запасите на марсианска вода, заключават изследователите.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.