НИМ: Няма задържани предмети от копието на Панагюрското златно съкровище на експото в Дубай

https://crimesbg.com/regionalni/nim-nyama-zadarzhani-predmeti-ot-kopieto-na-panagyurskoto-zlatno-sakrovishte-na-ekspoto-v-dubay/46098 Crimesbg.com
НИМ: Няма задържани предмети от копието на Панагюрското златно съкровище на експото в Дубай
 

 


 

Няма задържани служители на НИМ. Няма задържани предмети. Появилите се по-рано в електронни медии публикации относно проблем с участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на „ЕКСПО 2020“ са изцяло фалшиви. 

Истинската новина е, че всички предмети за участие в „ЕКСПО 2020“ са поставени в специално изработени за целта транспортни кутии, които осигуряват безопасното им пренасяне.

 

 

 

Това разпространи в своя позиция Националният исторически музей. Тя е по повод публикация на сайта Bird.bg. В нея се казва, че на дубайското летище са задържани членове на българската делегация за Експо 2020, които са пренасяли в ръчните си багажи реплика на Панагюрското златно съкровище. То трябвало да краси българския парилион, но то е задържано от митничарите, тъй като златото не е било оформено като износ на българската митница.

Националният исторически музей има коректно сключен договор с Министерството на икономиката, организатор от българска страна, за участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на „ЕКСПО 2020“. Служителите на НИМ съвсем точно са изпълнили всички клаузи на договора и са спазили изискванията на българското законодателство, което лесно може да бъде установено при документална проверка.

Истинската новина е, че всички предмети са поставени в специално изработени за целта транспортни кутии (видно от приложената снимка), които осигуряват безопасното им пренасяне.

Уточняваме, че оригиналът на Панагюрското съкровище продължава да се експонира в зала № 2 и може да се види в работното време на Националния исторически музей.

От Министерството на икономиката пък уточниха, че консорциум е изпълнявал обществената поръчка за организиране на представянето на България на Експо 2020 в Дубай. Изпълнителят е „България ЕКСПО 2020“, който е трябвало да осигури цялостната организация по подготовката и осъществяването на участието на страната в експото в Дубай, както и да оформят документите за износ на репликата на Панагюрското златно съкровище.

Лицата не са служители на Министерството на икономиката, а са представители на консорциума, подчертават от Министерството на икономиката и уверяват, че ще търсят отговорност от изпълнителя с всички законови възможности. 

„Министерството на икономиката винаги е оказвало съдействие на изпълнителите при комуникацията им с институциите и е предоставяло необходимата информация за успешното изпълнение на проекта. Документите за износ на съкровищата е трябвало да бъдат изготвени от фирмата изпълнител, както от юридическа, така и от финансова гледна точка. Отговорността за пренасянето на предметите, както и за цялата изложба е на изпълнителя- ДЗЗД “ България ЕКСПО 2020″.

Тази важна част от българската експозиция за ЕКСПО 2020 документално не е проучена и подготвена от страна на изпълнителя в продължение на година. Подготовката на документите е оставена за последните дни преди заминаването“. допълват още от ведомството.

 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.