Нито един партиен лидер не иска силен президент

https://crimesbg.com/analizi/nito-edin-partien-lider-ne-iska-silen-prezident/46448 Crimesbg.com
Нито един партиен лидер не иска силен президент
 

 


 

За клишето как “изненадващо” Петър Стоянов загубил от Георги Първанов

 

 

 

Напоследък много журналисти, а и не само те сравняват предстоящите президентски избори с тези преди 20 години. Като повтарят по инерция как “изненадващо” Петър Стоянов загубил срещу Георги Първанов – при положение че рейтингът и симпатиите към Стоянов по онова време бяха зашеметяващи. Това според тях би трябвало да бъде урок и за Румен Радев с неговия висок рейтинг.

 
Петър Стоянов с журналиста от CNN Фарид Закария. Преди седмица Стоянов бе в Ню Йорк, където се провеждаха големи световни мероприятия, съвпадащи с годишната асамблея на ООН.

 

Петър Стоянов с журналиста от CNN Фарид Закария. Преди седмица Стоянов бе в Ню Йорк, където се провеждаха големи световни мероприятия, съвпадащи с годишната асамблея на ООН.

От днешна гледна точка обаче е съвсем ясно, че Стоянов загуби не защото подцени противника си Първанов, нито защото “извадил компромат” срещу Богомил Бонев, а по друга и не толкова очевидна причина: нито една от партиите в България,

 
Докато бе в Ню Йорк, Петър Стоянов се срещна с Кери Кенеди, племенница на президента Джон Кенеди, в нейния офис.

 

Докато бе в Ню Йорк, Петър Стоянов се срещна с Кери Кенеди, племенница на президента Джон Кенеди, в нейния офис.

включително СДС

 

не желаеше

 

втори мандат

 

за Стоянов

 

Причината: натрупал голям международен опит и авторитет, личен приятел с повечето европейски лидери, а и с американския президент Клинтън, Стоянов щеше да обърка сметките на всички български партийни водачи. Ако бе станал отново президент, СДС щеше да продължи да е сериозна политическа сила, ползвайки авторитета на “нашия президент”, а

 

това щеше да

 

попречи много

 

на Иван Костов

 

да създаде нова партия. Евентуален втори мандат на Стоянов, щеше да лиши лидера на НДСВ – Симеон Сакскобургготски, от позицията му на единствен адвокат на идеята за НАТО и ЕС- и в Европа, и в Америка Стоянов най-силно се идентифицираше с тази роля.

 

ДПС също не искаше да подкрепи президент със самочувствие и авторитет – затова заложи на Първанов, който бе наясно, че без тяхна помощ никога не би станал президент и следователно щеше да е много по-сговорчив.

 

И така, Стоянов се изправи сам срещу две силно мобилизирани партии като БСП и ДПС с “подкрепата” на СДС и Костов, чиито емисари твърдяха, че ги нарекъл “разбити авари”, и така демобилизираха нашия електорат. Както и с “подкрепата” на НДСВ, чийто лидер заяви публично, че няма да гласува за Стоянов, за да не “хаби бензин” от село Баня до София.

 

Но тук въпросът не е за миналото и за съдбата на Стоянов – той продължава да е канен на големи световни форуми и така осмисли следпрезидентския си живот. Въпросът е за нас и настоящето. Вместо да

 

повтарят като

 

папагали как

 

“изненадващо”

 

Стоянов загуби

 

изборите,

 

по-добре да се замислят върху факт, който има отношение и към днешните избори. А той е, че нито един партиен лидер не иска България да има силен и независим президент. Ако искаше, десните щяха да се обединят и да издигнат отново Стоянов, както предложиха много български политици и интелектуалци.

 

Като си помисля само какъв инициативен комитет щяхме да направим тогава! Но не – ДБ издига свой, ГЕРБ ще подкрепи проф. Герджиков с надеждата, че той няма да забрави тази подкрепа. Дали това ще се случи – не знам, Герджиков е високоинтелигентен мъж, може да прояви и характер.

 

Но не е ли очевидно, че именно проявеният характер от настоящия президент Радев прави БСП въздържана в подкрепата. Точно както Иван Костов преди 20 години сега Корнелия Нинова се страхува, че с преизбирането на Радев ще има втори властови център в левицата.

 

Искрена и всеотдайна подкрепа за своите кандидати, май ще дадат само онези партии, които не очакват да спечелят президентските избори. Тъжното е, че не всеки ден се раждат големи политици, а когато ги имаме, те не получават подкрепа и условия, за да работят в полза на България.

 

* От фейсбука на Любомир Гешев, бивш координатор, организационен секретар и член на НС на СДС

 
 



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.