Огнян Минчев: За какво ще критикуват Меркел

https://crimesbg.com/analizi/ognyan-minchev-za-kakvo-shte-kritikuvat-merkel/45610 Crimesbg.com
Огнян Минчев: За какво ще критикуват Меркел
 

 


 

Коалицията ХДС/ХСС получи на изборите в Германия днес своя най-слаб резултат в следвоенната си история. Изпращането с почести на досегашния канцлер Ангела Меркел неизбежно ще бъде примесено с критиките за това защо тя положи толкова усилия да остави начело на партията си хора от своя политически кръг, въпреки риска да се стигне дотук. Избирането на Армин Лашет начело на ХДС бе повлияно от огромния личен авторитет на Меркел, а нейният стар съперник в партията Фридрих Мерц трябваше да се задоволи с второто място. Ако Мерц бе кандидат за канцлер днешният резултат би могъл да бъде различен. Проблмът бе там, че Мерц споделя доста по-различни политически позиции от Меркел, за да получи зелена светлина към утвърждаването си начело на ХДС. Втората опция – кандидатът за канцлер на коалицията ХДС/ХСС да бъде шефът на баварците Маркус Зьодер също бе отклонена.

По време на своята дълга кариера начело на партията и начело на Германия Ангела Меркел придвижи ХДС от позициите на умерено консервативна партия в десния център към доста по-либерални позиции наляво и успя да спечели подкрепата на доста германци, които иначе не биха подкрепили християндемократите. Този успех имаше своята цена – значителни пространства в десния център на немската политика бяха изоставени и частично преотстъпени на по-крайната десница. Днешната загуба на изборите е комбинация между изтощаването на коалицията ХДС/ХСС на власт след 16 години начело на страната, слабата политическа харизма на новия кандидат за канцлер на коалицията Армин Лашет и ерозията на политическото влияние на християндемократите както вдясно, така и наляво, където социалдемократите на Олаф Шолц постигнаха неочаквано високи резултати – очевидно и за сметка на кризата в консервативния блок.

 

 

 

Възможните коалиционни варианти пред Германия са три основни – СДП-Зелени-Либерали, ХДС/ХСС-Зелени-Либерали или нова конструкция на голяма коалиция СДП-ХДС/ХСС. Който и от тях да се реализира, ХДС е на прага на труден вътрешнопартиен дебат, който трябва да върне партията към изначалните основания на нейното влияние и позиции на основна народна партия на Германия.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.