Откриха отровен черен лешояд край Крумовград

https://crimesbg.com/regionalni/otkriha-otroven-cheren-leshoyad-kray-krumovgrad/44399 Crimesbg.com
Откриха отровен черен лешояд край Крумовград



Черен лешояд е намерен отровен в района на Крумовград, алармираха от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. Защитеното от закона животно е било открито в безпомощно състояние на 17 септември от местен жител, който веднага я транспортира до ветеринарна клиника в града. Малко по-късно лешоядът умира. Експерти на БДЗП, които пристигат в Крумовград, установили, че мъртвата птица млад черен лешояд – изключително рядък за страната ни. В гушата на пернатото е открита храна, а мухите, които кацат по клюна, веднага умират, което според специалистите е явен знак, че лешоядът е отровен.

За случая е уведомена полицията, която вече е започнала разследване. Назначена е ветеринарно-медицинска експертиза, извършена е аутопсия на мъртвия лешояд и са взети проби за лабораторен анализ и установяване на вида на отровата. Тялото на птицата се съхранява в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора за нуждите на допълнителни изследвания. Екипът на БДЗП с куче за борба с отровите в дивата природа щателно е претърсил района, където е намерен лешояда, но не са открити други жертви или остатъци от отровната примамка.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.