Партията на Божков смени лидера си и ще обжалва отказа да участва във вота на 14 ноември

https://crimesbg.com/regionalni/partiyata-na-bozhkov-smeni-lidera-si-i-shte-obzhalva-otkaza-da-uchastva-vav-vota-na-14-noemvri/46335 Crimesbg.com
Партията на Божков смени лидера си и ще обжалва отказа да участва във вота на 14 ноември



артията на укриващия се в Дубай бизнесмен с 19 обвинения Васил Божков „Българско лято“, която се оказа с нов председател, ще обжалва пред Върховния административен съд решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което й отказва регистрация за участие на парламентарните избори на 14 ноември. Причина за отказа е, че формацията не е предоставила удостоверение за актуална банкова сметка спрямо изискванията на Изборния кодекс, предаде „Дневник“.

Партия „Българско лято“ няма банкова сметка заради санкциите по закона „Магнитски“, които САЩ наложи на Васил Божков в началото на юни т.г.



За решението на „Българско лято“ да обжалва акта на ЦИК съобщи пред „Дневник“ днес временно изпълняващият длъжността председател на формацията Константин Качулев. Оказа се, че предишния титуляр Борил Соколов е подал оставка преди три месеца по причини, които „не желае да обсъжда“, но рокадата още не е вписана в съда.

Според Константин Качулев проблемът със сметката идва от там, че след санкциите на САЩ българските власти са включили „Българско лято“ в списък, с който банките да не работят. Иначе партията е внесла изискуемият депозит от 2500 лева за регистрацията чрез друга платформа за разплащане, но в решението си ЦИК приема, че щом няма удостоверение за банкова сметка, условията на закона не са изпълнени.

Всичко, което трябва да знаете за:

Избори 2021 (1198)

Срокът за обжалване на решението е три дни.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.