Платиха първите втори пенсии на 250 жени, само 10% ги вземат до живот

https://crimesbg.com/regionalni/platiha-parvite-vtori-pensii-na-250-zheni-samo-10-gi-vzemat-do-zhivot/46748 Crimesbg.com
Платиха първите втори пенсии на 250 жени, само 10% ги вземат до живот
 

 


 

30-40% от придобилите право са останали да работят и не са си поискали плащанията от частните фондове

Първите пенсии от задължителното доброволно осигуряване в частните пенсионни фондове са били платени. През септември договор за т.нар. втора пенсия са сключили само около 250 жени. Плащания са започнали да извършват само четири фонда, като 147 от пенсиите са платени от най-големия – “Доверие”.

 

 

 

През следващия месец очакваме да се появят плащания от всичките девет фонда, но

истинското

увеличение на

жените с втора

пенсия ще е след

Нова година, прогнозира пред “24 часа” председателката на асоциацията на частните пенсионни дружества Евелина Милтенова.

Все още 30-40% от жените, които са получили право на пенсия, продължават да работят и не са потърсили частните фондове, за да поискат да им се плаща тази от втория стълб. Тя не е обвързана със стаж или изискване за пенсиониране и може да се получава веднага след навършване възрастта за пенсия.

Тези жени са преценили, че е по-изгодно да оставят партидите си в универсалните пенсионни фондове, където доходността ще е по-висока, отколкото тази на фондовете за изплащане, обясни Милтенова.

Ако пък човек

започне да си

взема втората

пенсия, но

продължава

да работи,

натрупаното до

момента отива

във фонд за

изплащане, а

новите

осигуровки

се трупат в

нова партида

в универсалния фонд. Хората в този казус веднъж годишно да прехвърлят средства, за да си увеличат пенсията, посъветва Милтенова.

Само около 10% от първите жени, получили втора пенсия, са с пожизнени, т.е. техните партиди гарантират изплащане на поне 15% от минималната пенсия всеки месец, което за септември е 45 лв. По неофициалните данни на фондовете

с пожизнени

пенсии са

26 жени,

сключили договори през септември. Средният размер на пожизнените пенсии е около 60 лв. месечно, имало и по 90 лв.

Най-голямата част от получилите втора пенсия жени са предпочели да я вземат на т.нар. разсрочено плащане. Това означава, че партидите им са в размер над 900 лв., но не достигат, за да могат цял живот да получават 15% от минималната държавна пенсия.

Масово тези жени са предпочели да получават за период от 2 до 10 г. между 200 и 300 лева на месец, а след това да им се плаща само гарантираният размер на минималната.

Минималната

пенсия от

частните

фондове също

ще расте

с нарастването на минималната от НОИ, за да бъде винаги 15% от нея. И това не е свързано с момента на отпускане на пенсията, уточни Милтенова.

 



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.