Премиерът на Косово обвини Сърбия, че провокира международен конфликт

https://crimesbg.com/po-sveta/premierat-na-kosovo-obvini-sarbiya-che-provokira-mezhdunaroden-konflikt/46340 Crimesbg.com
Премиерът на Косово обвини Сърбия, че провокира международен конфликт
 

 


 

Косовският премиер Албин Курти отправи тежки обвинения към управляващите в Сърбия заради конфпикта с регистрационните номера за автомобили на нейни граждани.

„Косово не е проблем, проблемът е Сърбия, особено президентът на тази страна, който мисли и говори като през 90-те години на миналия век“, е заявил в интервю за хърватската обществена телевизия ХРТ косовският премиер Албин Курти. По думите му, цитирани от БТА, над 11 хиляди автомобила от Сърбия са взели без проблем временни регистрационни номера на Република Косово: „Те сътрудничеха с нашата полиция и нашите институции“.

 

 

 

До ескалация на напрежението се стигна след като Прищина забрани използването на сръбски регистрационни номера на територията ан Косово. Това доведе до барикади на граничните пунктове Браняк и Ярине, където обаче според Курти хората на тях били пратени от Сърбия.

„Някои от тях имат досие за престъпна дейност в миналото, имат крайни възгледи за политиката и света. Някои от тях участваха в опита за преврат в Черна гора преди пет години“, е заявил Курти.

На въпрос дали смята, че сръбският президент Александър Вучич се стреми да предизвика международен конфликт, Курти отговаря, че не може да смята другояче.

„Водиш на границата с Косово министъра на отбраната заедно с руския посланик в Сърбия и с военния аташе на Руската федерация в Белград. В същия ден, когато са запалили сградата (в която се издават регистрационни номера) в Зубин поток. Също така, МиГ-29 прелита над Косово, както и хеликоптери руско производство, и бронетранспортьори . . . Значи, те са дошли с военен арсенал на границите на нашата страна. Нашите специални части са там – и на Бърняк, и на Ярине. Нека не забравяме, един ден след обявяването на независимостта на Косово през 2008 г. те запалиха граничните пунктове Ярине и Бърняк“, е добавил Курти.

Според косовския премиер в Сърбия няма плурализъм: „Имате една партия. Тази партия е и държавата. Тази държава е и църквата. Тази църква е и партията. Там няма плурализъм, те играят на демокрация с избори.“

На въпрос на ХРТ дали е възможно обединение на Албания и Косово Албин Курти, който освен косовско има и албанско гражданство, е отговорил: „Ние сме две държави, Косово и Албания, но не сме две нации. Ние сме една нация. Границата между Косово и Албания не е албанска граница, нито косовска граница, това е югославска, сръбска граница, и в този смисъл желаем Прищина и Тирана да си сътрудничат колкото може повече, да се интегрираме и да си помагаме едни на други.“

„Мисля, че американските войници няма да се изтеглят. Косово трябва да се включи в „Партньорство за мир“. Представете си, Сърбия, която получава оръжие от Китай, Беларус и Русия, е член от 2006 година, а Косово не е“, е отвърнал Албин Курти дали US частите, особено от КФОР, ще бъдат изтеглени от Косово.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.