Пропада планът да разтоварят заседналия кораб с плаващ кран, търсят нов вариант

https://crimesbg.com/regionalni/propada-planat-da-raztovaryat-zasednaliya-korab-s-plavasht-kran-tarsyat-nov-variant/45123 Crimesbg.com
Пропада планът да разтоварят заседналия кораб с плаващ кран, търсят нов вариант
 

 


 

Ситуацията със заседналия край Камен бряг голям търговски кораб  се усложни, след като първоначалният план той да бъде разтоварен чрез плаващ кран и баржа засега пропада. Търсят се нови варианти. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на ИА „Морска администрация“ кап. Живко Петров на брифинг пред журналисти в Министерство на транспорта.

Кап. Петров обясни, че собственикът на кораба е назначил представител, който заедно със застрахователите, е започнал действия за установяване на щетите и предприемане на действия за освобождаване на кораба от плитчините.

 

 

 

Извършен е водолазен оглед и заснемане на дълбочините, тъй като това е район, който не се използва за корабоплаване, защото там има скали. Целта е да се види дали около кораба може да подходи друг кораб, плаващ кран или с влекач, добави кап. Петров.

Вече е предоставен цялостен план и разчет за освобождаване на кораба от плитчината. Тъй като обаче няма място да застане до него още един кораб, е било предложено част от товара да бъде разтоварен в морето. Въпреки че товарът не е опасен за морската среда, Министерството на околната среда и водите и ИА „Морска администрация“ не са съгласни и смятат, че трябва да се потърсят други варианти за разтоварване на кораба. Основният довод за отказа е, че там е защитена зона. Проблемът е, че товарът е много. Трябва около половината от товара – 1000-1500 тона, да се свали, за да се види дали корабът ще успее да изплава.

Предните части на кораба са пробити и около 550-600 тона вода има в корпуса. Като се вземе предвид, че той е заседнал върху скала, е пресметнато, че поне 1000 тона трябва да се разтоварят. Но може да се наложи и цялостно разтоварване. Затова в момента се мислят варианти с какви сили и средства да се разтовари корабът.

Опасност за екипажа няма, както и няма опасност от замърсяване, защото на кораба почти няма гориво. Капитан Петров увери, че нефтен разлив няма как да има.

Въпросът е корабът да не остане по дълго време там, защото може буря да го разбие и да потъне.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.