Протестиращи на шествие в Нидерландия срещу новия здравен пропуск за влизане в барове

https://crimesbg.com/po-sveta/protestirashti-na-shestvie-v-niderlandiya-sreshtu-noviya-zdraven-propusk-za-vlizane-v-barove/45315 Crimesbg.com
Протестиращи на шествие в Нидерландия срещу новия здравен пропуск за влизане в барове
 

 


 

Демонстранти се събраха на шествие в Нидерландия, за да протестират срещу въвеждането на задължителен „коронапропуск“ за удостоверяване на ваксинация срещу КОВИД-19 при посещение на барове, ресторанти, театри и други обекти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Новото изискване, което предвижда да се показва пропускът или отрицателен тест за коронавирус, съвпадна с отмяната на почти всички мерки за социална дистанция в Нидерландия, където 72 процента от населението е ваксинирано с поне една доза.

 

 

 

Макар и маските да остават задължителни в обществения транспорт, учениците и учителите повече да няма да бъдат длъжни да ги носят в училище, а правилото да се спазва дистанция от 1,5 м на публични места също беше отменено.

В Хага, седалището на нидерландското правителство, няколкостотин протестиращи преминаха с шествие през центъра на града.

Повечето нидерландци подкрепят здравния пропуск, но той породи критики в ресторантьорския сектор.

Над 40 процента от собствениците на барове и ресторанти не възнамеряват да изискват от клиентите си сертификата за ваксинация, заяви сдружението на ресторантьорския бранш „Хорека Недерланд“, като се позова на проучване сред членовете си.

То допълни, че много фирми смятат изискването за „политическо средство“, целящо да повиши ваксинацията.

„Това е на само невъзможно да бъде приложено, но ще нанесе финансови щети на сектор, който тъкмо започна да се възстановява“, заяви сдружението.

Решението да бъде въведен пропускът предизвика критики и в правителството на премиера Марк Рюте.

„Ако се окажем в общество, в което трябва да се страхуваме едни от други, ако не можем да покажем удостоверение, то тогава наистина трябва да се запитаме: това ли е посоката, в която искаме да вървим?“, заяви в интервю за вестник заместник-икономическият министър Мона Кейзер.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.