Протестиращи: САЩ да освободят паричните резерви на Афганистан

https://crimesbg.com/po-sveta/protestirashti-sasht-da-osvobodyat-parichnite-rezervi-na-afganistan/45188 Crimesbg.com
Протестиращи: САЩ да освободят паричните резерви на Афганистан
 

 


 

Десетки афганистанци излязоха по улиците на Кабул и няколко други провинции днес, за да поискат САЩ да освободят паричните резерви на Афганистан, съобщи ДПА, предаде БТА.

Протестиращите скандираха, че блокираните резерви на афганистанската централна банка принадлежат на обикновените афганистанци и че мярката трябва да бъде отменена.

 

 

 

След бързото превземане на Афганистан от талибаните много правителства замразиха активи и помощи, докато обмислят дали да признаят ислямисткото правителство на радикалните бойци.

Някои от демонстрантите днес носеха плакати с надпис: „Обикновените хора не трябва да плащат за поражението на САЩ в Афганистан“.

Междувременно един от говорителите на талибаните, Билал Карими, каза, че протестиращите искат международната общност да предостави хуманитарна помощ.

Сухаил Шахин – висш представител на движението на талибаните написа в Туитър, че протестиращи в Кабул са скандирали: „Нашите хора се изправят пред тежка икономическа ситуация. Има неотложна нужда от размразяване на нашите активи, за да се преодолее голямата бедност в страната“.

Предишният ръководител на афганистанската централна банка Аджмал Ахмади на 18 август съобщи в Туитър, че към началото на август страната е имала резерви на стойност около 9 милиарда долара, като поне 7 милиарда са били в Управлението за федерален резерв на САЩ.

Афганистан получаваше финансови помощи в долари на всеки няколко седмици до 13 август – 2 дни преди Кабул да падне от талибаните, каза Ахмади. Недостигът на пари в разкъсаната от войни страна доведе до повишаване на цените на горивата и на основни хранителни продукти в национален мащаб.

Поне 11 милиона души в Афганистан през следващите месеци ще се нуждаят от спешна хуманитарна подкрепа, според ООН.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.