Проф. Ива Христова: Предстои разрешаване на трета доза ваксина и у нас

https://crimesbg.com/regionalni/prof-iva-hristova-predstoi-razreshavane-na-treta-doza-vaksina-i-u-nas/44743 Crimesbg.com
Проф. Ива Христова: Предстои разрешаване на трета доза ваксина и у нас
 

 


 

Експертният съвет на Националния център по заразни и паразитни болести е препоръчал на здравното министерство да разреши поставянето на трета доза ваксина но само за някои определени пациенти, каза в предаването на Би Ти Ви „Тази стурин“ директорът на центъра проф. Ива Христова. Тя обаче ще се поставя на определена категория пациенти: хора, които не дават добър имунен отговор, хора с понижен имунитет, с онкологични заболявания, на определени терапии.

„Трябва да правим разлика между бустерна и трета доза ваксина. Бустерната доза се поставя 6 месеца след втората игла и тя може да се прилага и по-широк кръг пациенти. Допълнителната доза обаче е за онези пациенти, които не дават добър имунен отговор“, каза Христова.

 

 

 

Тя предположи, че скоро ще навлезем в ново плато на заболеваемост, след като преди около 3 седмици е имало такова. После обаче нивата са тръгнали нагоре. „Това че някак си свикнахме с коронавируса ще доведе до там, че тази зима ще има и други грипни вируса за разлика от миналата зима“, каза още Христова.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.