Първият дипломат на ЕС призова Иран да се върне към преговорите за ядрената програма

https://crimesbg.com/po-sveta/parviyat-diplomat-na-es-prizova-iran-da-se-varne-kam-pregovorite-za-yadrenata-programa/44701 Crimesbg.com
Първият дипломат на ЕС призова Иран да се върне към преговорите за ядрената програма
 

 


 

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел е призовал Иран да се върне към преговорите за ядрената си програма, а външният министър на страната Хосейн Амир Абдолахиан е подчертал на срещата им в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, че Техеран е готов да поднови преговорите, предаде Асошиейтед прес, като цитира изявление, публикувано днес от ЕС.

Останалите страни по сключеното през 2015 г. споразумение, което цели да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, проведоха по-рано тази година във Виена няколко кръга преговори. На тях беше обсъдено как да върнат САЩ и Иран към спазване на споразумението, след като Вашингтон се оттегли от него през 2018 година. На свой ред и Техеран спря да спазва договореностите, предаде БТА.

 

 

 

Борел се срещна вчера с Абдолахиан и се очаква да се срещне поотделно и с външните министри на Франция и Великобритания. Първият дипломат на ЕС е подчертал пред Абдолахиан необходимостта Иран да се върне към пълно спазване на договореното в ядреното споразумение и е изразил отново загриженост за посоката на иранската ядрена програма, се казва в изявлението. Иранският първи дипломат е уверил, че Техеран има готовност „да поднови преговорите скоро“.

По въпроса за Афганистан, Абдолахиан е напомнил за големия брой афганистански бежанци в Иран. Борел е подчертал, че ЕС е готов „да работи активно с регионални партньори, за да отговори на предизвикателствата на сегашната ситуация“. 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.