Първи екзитпол от Германия: И двете водещи партии имат по 25%

https://crimesbg.com/po-sveta/parvi-ekzitpol-ot-germaniya-i-dvete-vodeshti-partii-imat-po-25/45526 Crimesbg.com
Първи екзитпол от Германия: И двете водещи партии имат по 25%
 

 


 

Първите резултати от екзитполовете на вота за Бундестаг в Германия вещаят преговорите за коалиция да са дълги и тежки.

Според прогнозните резултати Християндемократическия съюз (ХДС/ХСС), от който е отиващата си канцлерка Ангела Меркел, и основният й конкурент Социалдемократическа партия (СДП) имат равен дял от гласовете – по 25% всяка.

 

 

 

Зелените получават очакваната 15% подкрепа, Свободната демократическа партия на Германия – 11% от гласовете, колкото взема и крайнодясната “Алтернатива за Германия”. За “Левицата” са гласували 5% от германците. Това сочат прогнозите на германска телевизия ARD.

Другата обществена медия, която пусна екзитпол – ZDF, обаче допълнително обърка сметката, обявявайки че социалдемократите вземат 26%, с 2 пункта повече от християндемократите.

Това обаче не дава ясна картина. Не само че разлика между водещите партии на практика няма, но и голям брой избиратели предпочетоха да гласуват по пощата. Затова името на бъдещия канцлер и съставът на неговото парламентарно мнозинство ще станат окончателно известни до няколко дни.

Основните кандидати за канцлер са Армин Лашет, представляващ съюза на партията на Меркел – ХДС/ХСС и настоящият финансов министър Олаф Шолц от СДП.

Освен за Бундестаг, в Германия в неделя се избираше и парламент в североизточната провинция Мекленбург – Предна Померания, както и нов кмет на столицата Берлин. Във вота за парламент участваха общо 47 партии, повечето от които няма да прескочат 5-процентовата бариера, необходима за влизане в долната камара на парламента. В сегашния си състав Бундестагът има 7 партии.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.