Пaндeмиятa дoнece нeвиждaн oт Bтopaтa cвeтoвнa вoйнa cпaд в пpoдължитeлнocтта нa живoтa

https://crimesbg.com/po-sveta/pandemiyata-donece-nevizhdan-ot-btopata-cvetovna-voyna-cpad-v-ppodalzhitelnoctta-na-zhivota/45607 Crimesbg.com
Пaндeмиятa дoнece нeвиждaн oт Bтopaтa cвeтoвнa вoйнa cпaд в пpoдължитeлнocтта нa живoтa
 

 


 

Пандемията от новия коронавирус е намалила продължителността на живота през 2020 г. най-значително от Втората световна война досега, предаде Ройтерс, като цитира данни от проучване на Оксфордския университет.

С поне шест месеца по-кратък е бил животът миналата година спрямо 2019 г. в 22 от общо участвалите в изследването 29 държави в Европа, САЩ и Чили, предава БТА.

 

 

 

Намаляване на продължителността на живота е отчетено в 27 от страните, чиито данни са анализирани в проучването.

Основната причина за това е смъртността в резултат на Ковид-19. Инфекцията отне живота на около пет милиона души по целия свят от избухването на пандемията през миналата година.

По-голям спад в продължителността на живота има при мъжете в повечето държави. Най-много е намаляла при американците – с 2,2 години спрямо 2019 г.

Като цяло животът на мъжете се е скъсил с повече от година в 15 страни. Това се наблюдава при жените в 11 държави. Тези данни заличават постигнатия напредък за намаляване на смъртността, постигнат в изминалите над пет години, отбелязват учените.

В САЩ са се увеличили смъртните случаи основно сред хората в активна трудова възраст и при тези под 60 години. В Европа значителен ръст е отчетен при броя на починалите, навършили 60 години.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.