Радев се срещна с партийни активисти и посети няколко предприятия в Кърджалийско

https://crimesbg.com/regionalni/radev-se-sreshtna-s-partiyni-aktivisti-i-poseti-nyakolko-predpriyatiya-v-kardzhaliysko/46394 Crimesbg.com
Радев се срещна с партийни активисти и посети няколко предприятия в Кърджалийско
 

 


 

Среща с партийни активисти в Кърджали и посещение в няколко фирми включваше вторият ден от визитата на президента Румен Радев в областта. Денят на държавния глава започна с разговор, представен от пресцентъра на президенството, като неформална среща с общественици, творци и представители на науката от града. На събирането присъстваха лидери и активисти на БСП, ИТН, „Изправи се! Ние идваме!“ и други формации, а външни хора не бяха допуснати до мястото. Срещата продължи около час, след което държавният глава посети предприятие за хидравлични цилиндри в Джебел, завод за автомобилни части край Кърджали, машиностроителна и шивашка фирми в Кирково. „Виждам едно бъдеще в реалност за българската икономика, с ново визионерство, с един ефективен менджимънт на световно ниво. То си личи по резултатите – изключително експертно ориентирано производство и то за високо технологични държави. Това, което е изключително важно за мен – центърът, които успяхме да ситуирахме в България за научно приложна развойна дейност, да изснасяме не само суровини, дори не само механична продукция, да изнасяме вече ноу-хау и инженеринг“. Това заяви президентът на България Румен Радев като заключение от обиколката си в Кърджалийско. „Естествено, че бизнеса се притеснява от повишаването на цените. Това е огромно предизвикателство и за бизнеса, и за домакинствата. Аз очаквам да има ефект и то има от тези краткосрочни мерки, които предприе служебното правителство да успокои цените“, каза още президентът. Той допълни, че трета поредна седмица България е с най-ниска цена на електроенергията, заедно с Полша, но подчерта, че това няма да реши дългосрочните проблеми. „Въглищната енергетика гарантира към момента нашата автономност и независимост от колебанията на цените на международния пазар“, каза Румен Радев. Според него трябва много добре да се обмисли решението за затварянето на въглищната енергетика. „Това е стратегическо за България. То е изключително обвързващо, свързано е с решаването на огромен социален проблем и трябва да се намери възможно най-доброто решение за България“, каза държавният глава. Той допълни, че решението за затварнето на въглищната енергетика трябва да се вземе с консенсус. То трябвало да бъде ясно и обвързващо българския парламент. Румен Радев не пожела да посочи година, в която да се затворят топло-електрическите централи. „Трябва да направим всичко възможно максимално дълго като ефективност на цени и като изчерпване на нашите суровини да работят тези централи“, заяви президентът. Той допълни, че в стратегията за преход, която е внесена в Европейския съюз, предишните управляващи са посочили 2036 година. Мнението на държавният глава е, че този срок трябва да бъде удължен, но производството трябвало да бъде така организирано, с намаляване на вредните емисии, че да може да се понесе цената.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.