Раздвижиха работата по „Хемус“, пускат парите за отчуждаване за 52 км

https://crimesbg.com/po-sveta/razdvizhiha-rabotata-po-hemus-puskat-parite-za-otchuzhdavane-za-52-km/44525 Crimesbg.com
Раздвижиха работата по „Хемус“, пускат парите за отчуждаване за 52 км
 

 


 

Скоро ще има разрешителни за участъците до Павликени

 

 

 

Работата по магистрала “Хемус” не е спряла съвсем – миналата седмица с решение на служебния кабинет са отпуснати парите за изплащане на отчуждаванията по лот 4 и до месец – месец и половина те ще бъдат платени на собствениците на земи по трасето. Това съобщи пред журналисти зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

До седмица МРРБ ще внесе в Министерския съвет същото предложение и за лот 5. Така

се отпушват

процедурите

за общо 52

километра

от аутобана

– от пътен възел “Плевен” до Павликени. Извършването на отчуждаванията е необходима стъпка, за да може да се издаде разрешение за строителство и изграждането на тези участъци да започне законно, подчерта Шишков.

За тези два лота има готов технически проект, но по тях досега не се работеше, защото липсваше разрешение, което се издава от МРРБ, защото става дума за обект с национално значение.

Все още обаче не може да се даде старт на строителството на следващите участъци – този между Павликени и Велико Търново и следващите до Белокопитово, докъдето

магистралата

стигна преди

няколко години

За два от тези три участъка все още текат процедурите по ОВОС и на практика няма готов доклад, макар че за последния участък има готов технически проект, който е приет от възложителя – Агенция “Пътна инфраструктура”. Докато няма готов доклад по ОВОС, не може да се издаде строително разрешително.

На практика всички материали по строителството на “Хемус”

са предадени на

прокуратурата,

при това два пъти. Веднъж служебната регионална министърка Виолета Комитова заяви, че е направила това заради авансово платените пари на подизпълнители на държавната фирма “Автомагистрали” ЕАД. Няколко седмици по-късно тогавашният служебен министър Асен Василев заяви, че е направил същото. Досега няма съобщение от прокуратурата какво предприема по материалите.

“За съжаление, нередностите, които установихме на “Хемус”, се повтарят и при строителството на скоростния път Ботевград-Видин, както и по бъдещата магистрала Русе-Велико Търново. Имаме участъци, в които се строи шумно и се рекламира колко много се работи. Но в действителност то е само в определени участъци”, каза заместникът на Комитова арх. Шишков.

 

Скоро ще има разрешителни

за участъците до Павликени

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.