Разказ от първо лице на българка за изригналия вулкан на Ла Палма

https://crimesbg.com/po-sveta/razkaz-ot-parvo-lice-na-balgarka-za-izrignaliya-vulkan-na-la-palma/46295 Crimesbg.com
Разказ от първо лице на българка за изригналия вулкан на Ла Палма
 

 


 

Ла Палма се превърна в бедстваща зона, след като лава от вулкана заля част от острова и унищожи всичко по пътя си.

Хиляди хора бяха евакуирани, а цели селища изчезнаха от картата.

 

 

 

Вероника Найденова живее на острова от 16 години. Разказва със свито сърце за лавата, която изпепели огромни части от втория ѝ дом.

„Една седмица преди да започне казаха, че вече сме в „жълт светофар“ и може да избухне всеки момент. Започнаха със симулациите там, където се очакваше да избухне. Ние чувахме земетресения и се движеше цялата къща. Единственото, което всички тук чувстваме, е тъга, защото всичко се променя, не е същото“, разказва Вероника.

Потърпевшите са имали изключително малко време за евакуация, а правилната реакция е била жизнено спасяваща.

Евакуирани от властите вече са повече от 6 хиляди души.

„Дойдоха президентът, царят, всичките да помогнат. Къщите, които обикновено ги ползваха туристи, ги дадоха на хората, които са останали без дом. В началото бяха в хангари и спяха всички заедно, като на улицата“, обяснява българката.

10 дни след първото изригване местното правителство вече има план за компенсация.

„Обявиха, че са започнали да преговарят за закупуване на къщи за семействата, също така отпуснаха пари и за разходи“, допълва тя.

Снимка: bTV

В дните на изпитания 42-годишната Вероника все още има надежда.

„Добрата новина е, че лавата вече стигна до океана и казват, че щом си е направила пътя, няма да има повече разрушения. Все още чакаме и не знаем колко ще продължи – казват, че може да продължи месеци, години, не знаем колко време ще продължи да изригва. В един момент имаш къща, имаш всичко, а след малко вече си на улицата и не знаеш какво ще стане“, казва българката.

Вероника се надява тя и всички останали в Ла Палма да се върнат скоро към нормалния си начин на живот.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.