Резидент на ЦРУ в Белград сериозно пострадал от тайнствения хавански синдром

https://crimesbg.com/po-sveta/rezident-na-cru-v-belgrad-seriozno-postradal-ot-taynstveniya-havanski-sindrom/46178 Crimesbg.com
Резидент на ЦРУ в Белград сериозно пострадал от тайнствения хавански синдром
 

 


 

Разузнавачът е евакуиран спешно, състоянието му било сериозно

ЦРУ е евакуирало по спешност свой разузнавач от Сърбия, защото страдал от неврологични симптоми, свързани с хаванския синдром, съобщи в. “Дейли мейл”. Според информацията неназованият агент имал сериозни наранявания.

 

 

 

Инцидентът в балканската страна е станал през последните седмици и само отбелязва

тревожното

нарастване

на подобен

тип атаки

срещу американски служители – дипломати и шпиони, твърдят експерти.

“През последните 90 дни имаше няколко други случая с подобни симптоми”, каза Джеймс Джордано, професор по неврология в университета в Джорджтаун. Той добави, че информациите за тях се считат за надеждни, тъй като съдържат проверени здравни показатели и са регистрирани както в САЩ, така и в чужбина.

Хаванският синдром, който включва световъртежи,

мигрени,

повръщане

и бели петна

в паметта,

е наречен така, защото за първи път е установен при служители на американското посолство в Куба през 2016 г. 40 души от дипломатическата мисия тогава се разболяха и все още не се чувстват добре. При някои пациенти симптомите са много тежки, при други – не толкова. Имало случаи и на нарушено зрение, както и на пищене в ушите и силно кръвотечение от носа.

Преди около седмица агент на ЦРУ имаше симптоми на хаванския синдром, докато бе на работно пътуване до Индия с директора на ЦРУ Уилям Бърнс.

В края на август излитането на самолета на вицепрезидентката на САЩ Камала Харис от Сингапур за Виетнам бе забавено повече от три часа заради случай на синдрома във Виетнам.

Какво причинява заболяването, остава загадка. Експерти смятат, че симптомите са причинени по невнимание от оборудване за наблюдение, а други са на мнение, че инцидентите са причинени от мистериозно звуково оръжие.

Преди месеци се появи информация, че няколко държави, сред които Русия, са

разработвали

преносими

микровълнови

оръжия,

способни да причинят мистериозни мозъчни травми, известни като хавански синдром. Установено бе дори, че американското посолство в Москва е било буквално “окъпано” в микровълнова радиация през 60-те и началото на 70-те години, въпреки че намерението зад атаката така и не стана ясно.

Д-р Джордано Джордано обяви, че причината може да бъде някаква форма на ултразвуково или акустично устройство като бързо пулсираща микровълнова печка или лазерна система.

Много служители на Държавния департамент се оплакват, че ЦРУ твърде бавно разследва инцидентите и не им оказва достатъчно подкрепа.

Подобни случаи са регистрирани в Китай, Русия, Австрия и Германия, а непотвърдени – в Полша, Грузия, Тайван и Вашингтон.

 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.