Романистът Абдулразак Гурна спечели Нобелова награда за литература

https://crimesbg.com/regionalni/romanistat-abdulrazak-gurna-specheli-nobelova-nagrada-za-literatura/46451 Crimesbg.com
Романистът Абдулразак Гурна спечели Нобелова награда за литература
 

 


 

Романистът Абдулразак Гурна е тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за литература, съобщи сайтът на Нобеловата фондация.

 

 

 

Шведската академия присъжда отличието на Гурна за „безкомпромисното и състрадателно навлизане в ефектите на колониализма и съдбата на бежанците в бездната между културите и континентите“.

Абдулразак Гурна е роден в Занзибар. Живее и работи във Великобритания, където пристига в края на 60-те години на миналия век като бежанец. Издал е 10 романа.

Престижната награда се придружава от златен медал и парична премия от 10 милиона шведски крони (над 1,14 милиона щатски долара)

Миналата година Нобеловата награда за литература беше присъдена на американската поетеса Луиз Глук за „безпогрешния й поетически глас, който със строга красота прави индивидуалното съществуване универсално“, допълни БТА.

Нобеловата награда за литература е учредена през 1901 г. Изборът на лауреатите прави Шведската академия по литература в Стокхолм. Отличието не е присъждано през 1914, 1918, 1935, 1940-1943 година.

Полската писателка Олга Токарчук спечели Нобелова награда за литература за 2018 г. Обявяването тогава беше отложено заради скандали в академията. Лауреатката беше оповестена година по-късно заедно с носителя за 2019 г. – австрийския писател Петер Хандке.

Първи лауреат на Нобеловата награда за литература е френският поет Рьоне Сюли Прюдом. Двама души се отказват да получат Нобеловата награда за литература – руският писател Борис Пастернак през 1958 г. и френският философ Жан-Пол Сартър – през 1964 г.

 



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.