Русия може да увеличи износа на газ за Европа

https://crimesbg.com/po-sveta/rusiya-mozhe-da-uvelichi-iznosa-na-gaz-za-evropa/46574 Crimesbg.com
Русия може да увеличи износа на газ за Европа
 

 


 

Русия има възможност да увеличи значително доставките на газ за Европа, обяви Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната енергийна агенция (МАЕ) пред в. „Файненшъл таймс“, цитиран от агенция „Фокус“.

Според Бирол става дума за увеличаване на доставките с 15%, което би имало успокояващ ефект на пазара. Шефът на МАЕ смята, че покачването на цените на газа в Европа е причинено, наред с други неща, от бързото възстановяване на световната икономика след пандемията от коронавирус.

 

 

 

В сряда руският президент Владимир Путин подкрепи инициативата за увеличение на доставките на газ на фона на покачващите се цени на енергията в Европа. Обърна обаче внимание, че това трябва да стане не чрез спотовия пазар на ЕС, а чрез Санкт Петербургската фондова борса и не в ущърб на руските интереси.

В същото време Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ, посочи, че Русия има история на използване на енергията като инструмент на изнудване, кто политическо оръжие.

 



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.