Руските комунисти оспориха в съда резултатите от гласуването на парламентарните избори

https://crimesbg.com/po-sveta/ruskite-komunisti-osporiha-v-sada-rezultatite-ot-glasuvaneto-na-parlamentarnite-izbori/46194 Crimesbg.com
Руските комунисти оспориха в съда резултатите от гласуването на парламентарните избори
 

 


 

Руската комунистическа партия подаде днес голям брой съдебни жалби, за да оспори резултатите от онлайн гласуването в Москва на парламентарните избори, които според нея са били манипулирани и са допринесли за някои загуби на партийни кандидати в столицата, предаде Асошиейтед прес.

Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ), която остана втора на изборите, произведени от 17 и 19 септември, обикновено следва политиката на Кремъл. Сега обаче тя полага активни усилия да издейства анулирането на резултатите в избирателни райони в Москва. Висши партийни членове организираха улични протести и се присъединиха към коалицията от критици на Кремъл, която също се бори за това резултатите от онлайн гласуването в Москва да бъдат обявени за невалидни.

 

 

 

В резултат руските власти задържаха няколко членове на комунистическата партия – натиск, който обикновено се прилага срещу поддръжници на хвърления в затвора опозиционен лидер Алексей Навални, а не срещу втората политическа сила в парламента, отбелязва АП.

Партията на Кремъл „Единна Русия“ спечели първо място на изборите и 324 депутатски места в Държавната дума – 450-членната долна камара на руския парламент. Комунистите останаха втори с 57 депутатски места – с 15 повече от последните избори през 2016 г. Кандидатите на партията обаче загубиха в 15 едномандатни избирателни района в Москва и твърдят, че поражението им се дължи на манипулация на онлайн гласуването. Руските изборни власти отричат това обвинение.

Критици посочиха няколко индивидуални случая в Москва, където подкрепяните от Кремъл кандидати са изоставали, докато не са били обявени резултатите от онлайн гласуването и те извендъж са излезли на първо място.

КПРФ отказа да признае резултатите от гласуването в руската столица и организира два улични протеста, след което властите задържаха няколко нейни членове.

Партията възнамерявала да заведе вчера десетки дела за оспорване на резултатите, но нейни членове казаха, че полицаи се появили в московския й офис и парализирали работата му. Тази сутрин адвокат, отговарящ за завеждането на делата, беше осъден на 10 дни затвор. Въпреки това комунистическата партия успя да внесе жалбите днес.

„От съдебната трибуна ще осветим всички методи, които властите използваха, за да фалшифицират резултатите от изборите. Тази публичност пред цялата страна и, мога смело да заявя, целия свят, ужасява (властите)“, каза пред репортери, събрали се на входа на московски съд, Валерий Рашкин, високопоставен член на комунистическата партия.

Рашкин, който е сред кандидатите, загубили в едномандатни избирателни райони в последния момент, даде да се разбере, че партията възнамерява да се бори до края, предава БТА.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.