Ръкоположиха новия епископ Методий

https://crimesbg.com/po-sveta/rakopolozhiha-noviya-episkop-metodiy/45456 Crimesbg.com
Ръкоположиха новия епископ Методий
 

 


 

В манастира Джурджеви ступови, намиращ се близо до Беране, Черна гора, започна ръкополагането на новия епископ на будимлянско-никшичка епархия на Сръбската православна църква, Методий, съобщава вестник „Данас“.

 

 

 

Тържествената архиерейска литургия се ръководи лично от сръбския патриарх Порфирий, а на нея присъстват черногорският премиер Здравко Кривокапич и министрите Весна Братич, Милойко Спаич, Александър Стийович, Ратко Митрович, както и кметове на черногорски общини, свещеници и много вярващи, предава БТА.

Будимлянско-никшичка епархия е другата епархия на Сръбската православна църква на територията на Черна гора, наред с Черногорско-приморската епархия. Неотдавна сръбският патриарх Порфирий ръкоположи и бившия будимлянско-никшички митрополит Йоаникий за митрополит на Черногорско-приморската епархия – акт, който предизвика остри противоречия и взаимни обвинения между премиера на Черна гора Ранко Кривокапич и президента Мило Джуканович.

На ръкополагането днес присъстват и свещеници от Руската православна църква, както и братът на бившия черногорско-приморски митрополит Амфилохий Радович, който почина през 2020 г.

Новият митрополит Методий е роден в Сараево в семейство от черногорски произход, където завършва основно и част от средното си образование. Поради войните при разпадането на бивша Югославия семейството му се преселва в Подгорица. Завършил е университета в Подгорица, а през последните години е бил викарен епископ на Дукля и помощник на починалия черногорско-приморския архиепископ Амфилохий, съобщава сръбската и черногорска преса.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.